10 най-големи рискове, пред които е изправен света през 2015г.

Основните рискове за 2015г се крият в Русия, Китай и ИДИЛ

08.01.2015 | 17:51 Редактор: Ирина Георгиева
10 най-големи рискове, пред които е изправен света през 2015г.

Само преди 2 години, Иън Бремър, президент на консултантската компания "Евразия груп" заяви, че политическият риск в развития свят е "надценен". Днес обаче, нещата са малко по-различни. "Геополитиката се завръща." - пише Бремър и Клиф Купчан в годишния списък за рискове на "Евразия груп".

"2015г. започва с политически конфликт между Великите сили, един от най-силните след края на Студената война."

Основните рискове за 2015г се крият в Русия, Китай и ИДИЛ, както и в развиващите се пазари. Най-големият обаче е в Европа заради повишената политическа нестабилност, смятат Бремър и Купчан.

От Business Insider обобщават 10 най-големи рискове за 2015г.

1. Политиците в Европа 

"Увеличава се безпокойството за европейската икономика,  но няма чувство за криза, което да принуди политиците да работят заедно." - пише Бремър.

Освен това, политическите партии анти-ЕС стават все по-популярни, докато някои правителства негодуват срещу нарастващото доминиращо влияние на Германия.

На всичкото отгоре, "Русия и ИД също допринасят за несигурността в Европа." - пише Бремър.

2. Русия

Въпреки влиянието на санкциите и по-ниските цени на петрола върху Русия - това не е достатъчно да принуди руския президент Владимир Путин да промени курса си към Украйна.

Докато руската икономика се влошава, то популярността на Путин ще зависи от готовността му да се изправи срещу Запада - което ще направи западните компании и инвеститори "вероятни цели - от местните и в киберпространството." - пише Бремър.

3. Ефетът от "забавянето" на Китай

Президентът на Китай Си Цзинпин "променя" страната от потребителско ориентирана икономика, което изисква промени и по-ниски нива на растеж. 

Продължаващият спад ще "повлияе малко във вътрешността на страната", пише Бремът, но "това е слаба утеха да разширяващия се списък на икономики, които зависят от бума на търговията с гладния за стоки Китай.

4. Въоръжаването с финанси

Вашингтон се въоръжава с финанси - всичко - от достъп до капиталови пазари до санкции - само и само, за да се постигнат целите на външната политика, без да се използват въоръжените сили, пише Бремър.

Недостатъкът тук е, че САЩ ще навреди на взаимоотношенията си със съюзниците (особено с Европа), защото и американските компании ще попаднат под наложените санкции.

5. ИДИЛ, извън Ирак и Сирия

Въпреки че ИДИЛ напоследък е изправена пред военни неуспехи в Ирак и Сирия, то идеологията ще се разпространи в Близкия изток и Северна Африка.

"ИДИЛ ще расте органично чрез създаването на нови звена в Йемен, Йордания и Саудитска Арабия." - пише Бремър и добавя, че рискът за съседните държави ще се увеличават.

6. Слаби задължения

В резултат на това, президентите на Бразилия, Колумбия, Нигерия и Турция ще се сблъскат с "твърда опозиция и огромни препятствия", докато се опитват да прокарат политическите си програми, пише Бремър.

7. Възходът на стратегическите сектори

Успехът (или неуспехът) на бизнеса през новата година все повече ще зависи от правителствата, които са фокусирани върху политическата стабилност. Компаниите, които работят заедно с правителствата ще бъдат облагодетелствани, а останалите ще бъдат "наказани", пише Бремър.

8. Саудитска Арабия срещу Иран

Съперничеството между Иран и Саудитска Арабия ще продължи, но Вашингтон (както и останалите) няма да са склонни да се намесят.

9. Тайван и Китай

"Местните политически вълнения в Тайван ще са гаранция, че отношенията в Континентален Китай ще се влошат рязко през 2015г." - пише Бремър.

"Ако от Пекин реши, че разговорите за обединение с Тайпе се провалят, то най-вероятно ще се отдръпнат от търговските и инвестиционни сделки."

Ако от САЩ се намесят, то това ще навреди меджу връзката САЩ - Китай.

/Снимка: Luke Ma; Лиценз: Creative Commons/

10. Турция

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган "ще продължи да атакува политическите си опоненти, както и ще затегне хватката си върху властта в опит да промени турската политическа система." - пише Бремър. "Най-вероятно обаче , той няма да спечели политическата сила, която иска през 2015г., което ще предизвика повече политически боричкания, по-малко политическа съгласуваност и по-голяма политическа нестабилност."

Бежанците от Сирия и Ирак може да добавят повече радикализъм към турската политика, пише Бремър.

Бонус: Червената херинга

Главната грижа на политическите лидери с вътрешните реформи ще помогнат на Китай, Япония и Индия да избегнат конфликтите на пазарите през 2015г.

Преувеличени са рисковете за нестабилност за държавите, износителките на петрол.

Нужно е процесът с реформите в Мексико да продължат да се движат напред.