Кунева категорична: Готови сме за Шенген

Няма да спра да убеждавам всички критици за влизането на България, заяви вицепремиерът

14.12.2014 | 16:21 Редактор: Мариета Иванова
Кунева категорична: Готови сме за Шенген

Няма да спра да убеждавам всички критици за влизането на България в Шенген, че ние сме готови. Това каза пред журналисти на Летище София днес вицепремиерът Меглена Кунева, която заедно със заместник-министъра на вътрешните работи Филип Гунев се запознаха на място с готовността на летището за работа в съответствие с шенгенските изисквания, предава БТА.

Вицепремиерът призна, че това е по-сложен политически въпрос, но "когато трябва да бъдем преценявани според заслугите си, аз имам предвид точно това, което видях тук, и по което България работи години наред".

По думите й проблемът е в това, че някои страни се опитват да обвържат влизането ни в пространството за сигурност, наречено Шенген, с реформите в съдебната система.

"Борбата е доста тежка, наистина много зависим от този напредък, но аз искам всеки да си получи заслуженото - и критиките, и похвалите", каза още Кунева.

За мен Шенген е икономика и разпознаваме на професионалните усилия на хората, които работят тук, подчерта вицепремиерът. Тя посочи, че за три години от въвеждането системата има само два случая, които са разпознати извън страната като потенциално опасни, с нередовни документи. Всичко останало е спряно тук, в България и аз няма да спра да го обяснявам, включително от утре в Германия, коментира Кунева.

Тя посочи, че за охрана на границите ни по Шенген са изразходвани не по-малко от 300 млн. евро. –„Това са пари, които трябва да дадат своята възвръщаемост през икономиката ни и през репутацията ни”, каза Кунева.

Освен за техническо осигуряване, вложени са средства и за подготовката на хората. "Изключително се притеснявам, че вложената техника, която е много сложна и милионите евро за системите, които и свързват с Европа ще остареят без България да е могла да получи обратно ползите от тези капиталовложения", коментира вицепремиерът.

Тя поздрави екипа за свършената работа и каза, че се надява искрено в справедливостта от страна на европейските страни членки, които да разпознаят по думите й нашите усилия.

Меглена Кунева пожела на всички 2015 г. да бъде годината, в която ще падне още една граница и ще се изгради нов мост на доверие. Дано да започнем от летището, но да продължим граница по граница да сриваме това, което ни отделя от Европа, посочи
тя.

Пътниците на летище София, които са от държави от шенгенското пространство, ще се придвижват по отделни коридори - асансьори и стълби, от тези от останалите държави.

До 30 юни 2015 г. ще бъдат изградени последните четири пътеки на електронни гейтове на летището в Бургас, с което процесът ще бъде завършен, информираха от летището.

Когато България стане част от безвизовото пространство, ще осигури на идващите от Шенген пътници свободен достъп, без митническа проверка. Останалите ще бъдат внимателно проверявани.

Ако се окажат без разрешение за влизане в страната, ще се наложи да изчакат в специални помещения, които са вече  изградени.