Електроната денс музика - индустрия за милиарди

Колко печеливша е електронната денс музика?

04.01.2015 | 13:51
Електроната денс музика - индустрия за милиарди

6,2 млрд. долара – на толкова се оценява електроната денс индустрия през 2014та. Според годишния доклад на International Music Summit тази колосална сума се формира от средствата, генерирани от фестивали, клубни изяви по целия свят, стрийминг/видео услуги, както и от продажбите на софтуер и хардуер за диджеи. 

 

Индустрия за милиарди долари – така накратко  може да се опише електронната денс музика.  Цифрите за 2014та са красноречиви – 4 милиарда долара спечелени не от продажба на музика, а от клубни участия и фестивали, милиард и половина добавят приходите от музикални парчета,  които възлизат на 800 милиона към 600 милиона долара за стрийминг/видео услуги. Печалбата от продажбите на софтуер и хардуер за диджеи, както и от различни музикални  платформи като Soundcloud допълват приходите на индустрията с още 600 милиона долара. така като теглим  чертата: 

Само за 12 месеца тази ниша в музикалния бранш се оценява на над 6 милиарда долара.

Кой обаче е най-добрият сред най-добрите от гледа точка на приходите от електрона музика?

 

Класацията на списание Forbes на най-богатите диджеи в света, наречена Electronic Cash Kings, оглави Калвин Харис, благодарение на своите 66 млн. долара, които е спечелил през последните 12 месеца.

 

И миналата година диджеят беше номер едно по приходи, но с по-ниска сума – 46 млн. долара. Тазгодишния си успех  дължи на представянето си на над 50 фестивала и на сви над 120 участия в нощни клубове.

 

Втори в класацията е Дейвид Гета, чиято годишна печалба е 30 млн. долара. През последните 12 месеца диджеят участва в световно турне с Риана, а освен това написа песни за новите албуми на Бритни Спиръс и Лейди Гага.

 

Само на 24 години, но с още 28 милиона долара приходи – накратно 2014та беше изключително успешна и за Авичи. Неговото парче – Wake me up  е най-стриймваният сингъл – над 200 милиона пъти.  Хитът се превърна в първата електронен трак, която има над 4 млн. продажби в САЩ. Третото място в класацията Авичи дели с Тиесто,  който благодарение на прочутия си клуб Хакасан в Лас Вегас прибавя в сметката си още 28 млн. долара.

 

Извън топ 10 остават едни от най-добрите като Хардуел и Армин ван Бюрен. Хардуел се окичи с приза – артист номер 1 на електронната денс сцена в класацията на списание DJ Magazine Top 100. Кралят на транс музиката Армин обиколи света, като предстaви албума си Intense и успя да зарадва феновете си и в София.

 

Общо 268 млн. долара за година са спечелили десетте най-богати диджеи, което е с 11% повече от миналогодишните приходи  на попадналите в топ 10. 

Подробностите в репортажа на Христиания Червенкова: