САЩ бомбардира Ислямска държава в Сирия

23.09.2014 | 07:37
САЩ бомбардира Ислямска държава в Сирия

За пръв път бяха нанесени въздушни удари по позиции на терористичната група в Рака и на границата между Ирак и Сирия.

Дамаск е бил информиран за бомбардировките, реализирани в партньорство с други арабски страни, съобщи Пентагонът.

Ударите са извършени рано в понеделник сутринта, 23 септември.

В мисиите са използвани ракети Томахок, каза ген. Джон Кирби.

„Като имаме предвид, че операциите продължават, не можем да дадем допълнителна информация в този момент“, добави говорителят на Пентагона.

Американското централно командване е нанесло общо 190 въздушни удара в Ирак в битката срещу силите на Ислямска държава.

Решението да започнат бомбардировки в Сирия бе взето по-рано вчера от командира на централното командване на армията ген. Лойд Остин, съобщава сайтът на Пентагона.

Ройтерс цитира американски официален източник съобщава, че ударите са били насочени срещу складове на оръжие.

Въпреки че съобщението на Пентагона не разкрива кои са били партньорите от арабските страни, с които САЩ е започнал ударите в Сирия, отново Ройтерс съобщава, че подкрепа са оказали Саудитска Арабия, ОАЕ, Йордания и Бахрейн.

Президентът на САЩ Барак Обама предупреди на 10 септември в изявление, че си запазва правото да нанесе удар по Ислямска държава.

На 22 септември преди Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Ислямска държава разкъсва цели цивилизации. Изявлението бе направено в Metropolitan Museum.

"Древни съкровища в Ирак и Сирия стават жертва на продължаващата война и грабежи. Нито една група досега не е успяла да изложи на опасност нашето общо културно наследство, както Ислямска държава. Тя не само обезглавява хора, тя разкъсва цели цивилизации. Тя няма уважение към живота. Няма уважение към религията. Няма уважение към културата, която за милиони хора е основата на живота", каза Кери.