Ситуацията с наводненията в Сърбия, Босна и Хърватия остава тежка

Белград се приготвя за нова вълна от наводнения

19.05.2014 | 09:43 Редактор: Ирина Георгиева
Ситуацията с наводненията в Сърбия, Босна и Хърватия остава тежка

Ситуацията с наводненията в Сърбия, Босна и Хърватия остава тежка. В ход са спасителни операции с участието на военните.

Усложнява се ситуацията и в Централна Европа. Двама души загинаха от придошлите реки в Чехия. В Полша също е на лице повишена тревога, тъй като нивото на река Висла е критично високо.

Нивото на водата в най-тежко засегнатия от стихията сръбски град Обреновац на места вече е 5 метра и се повишава.

Според данни на местните власти почти 90% от града е потънал във вода.  В някои части на града помощта е дошла едва вчера, като спасителите са заварили гладни и отчаяни хора. Те веднага са закарани в спешните евакуационни центрове. Евакуацията в Обреновац продължава, изкарват се телата на пострадалите и в момента. В операцията участват и хеликоптери на вътрешното министерство.

В близост до град Обреновац се намира и ТЕЦ "Никола Тесла", най-голямата сръбска електроцентрала, което създава допълнителна заплаха. Кметът на Белград Синиша Мали заяви, че през почивните дни са отстранени над 100 тона мъртви животни и се приготвят за втората вълна наводнения.

Обявена е тревога и в Смедеревска Паланка. Там хората пети ден са без питейна вода и лекарства, предава сръбската медия Kurir. Според медията ситуацията там е хаотична и никой не си спомня подобни наводнения през годините. Около 800 души са евакуирани, 400 са блокирани в домовете им.

Очаква се икономическите щети от бедствието в Сърбия и Босна да бъдат огромни, тъй като на практика селското стопанство е основа на техните икономики. Само пожара и наводнението във въглищната централа в Колубара югозападно от Белград са причинили щети за над 100 млн. евро.

Източната част на Хърватия е застигната от най-тежките и най-големите наводнения, за които има писани сведения, заяви хърватския министър на вътрешните работи Ранко Остоич. Най-тежко е положението в Посавина, където пред нощта са паднали повече от 100 литра дъжд на кв. м. и на териториите на общините Дреновци и Гуня. В спасителната акция са се включили стотици полицаи, както и членове на организацията на Червения кръст в Хърватия. Евакуираните са настанени в спортни зали и училища.

В Полша ситуацията се следи непрекъснато и засега положението е по-малко опасно, отколкото при наводненията през 2010 година, сочи оценката на Центъра за кризисни ситуации в Киелца. Водите на река Висла преминаха критичното ниво от 68 сантиметра, но това е по-малко от очакваното според вчерашните прогнози. Допълнителни отряди на полицията, пожарната и военните са готови да окажат помощ ако ситуацията се влоши.