Повече от 30 са жертвите на наводненията от последните дни на Балканите

Над 15 000 души са евакуирани, а близо 100 хиляди са без ток само в Сърбия и Босна

18.05.2014 | 09:40 Редактор: Мариета Иванова
Повече от 30 са жертвите на наводненията от последните дни на Балканите

Голяма част от Балканския полуостров остава под вода. Досега най-малко 30 души са загинали при изключително мащабните наводнения в Сърбия и Босна. Над 15 000 души са евакуирани, а близо 100 хиляди са без ток.

България и редица други страни от ЕС, Русия и САЩ вече изпратиха помощ на Белград. Наводнения вече има и в Хърватия. Там река Сава излезе от коритото си в близост до селата Раево и Рачиновци, причинявайки евакуацията на стотици граждани. В страната вече са създадени няколко центъра, в които се приютяват хора, чиито домове са сред най-тежко засегнатите.

В спасителната операция, в която участват няколко хиляди войници, се е наложило много хора да бъдат измъквани от къщите си през покрива.

В Сърбия и Босна продължават спасителните операции и масовата евакуация. Десетки хиляди домакинства и в двете държави остават без електричество, което накара властите да задействат възможности за спешен внос на електроенергия.

Сръбският град Обреновац остава почти изцяло потопен във вода. Преди ден изградената дига покрай река Колубара се скъса по дължина на повече от 100 метра. Нивото на реката отдавна надхвърли 2 метра и излезе от коритото си преди дни.

Опасно се вдига и нивото на река Дунав. Много държави обещаха да изпратят допълнителна помощ на засегнатите райони от вече определеното като най-тежко природно бедствие на Балканите в последните 120 години.

Израел, Турция, Словения, Хърватска, Австрия, Люксембург – това са само част от държавите, изразили желание да помогнат.
САЩ, от своя страна, вече изпратиха моторни лодки и техника, която да помогне за евакуацията на пострадалите в Босна и Херцеговина.