След проливните дъждове

Бури със силни ветрове и дъждове причиниха материални щети в шест области на страната /видео/

15.05.2014 | 11:23 Редактор: Ирина Георгиева
След проливните дъждове

Бури със силни ветрове и дъждове причиниха материални щети в шест области на страната. От МВР уточняват, че няма пострадали или бедстващи хора.

Смерч отнесе покриви в софийското село Чепинци. Най-тежка е ситуацията в Стара Загора, София, Пловдив, Плевен, Велико Търново и Русе. Потоп наводни десетки къщи в селата около Карлово. Градушка удари района на Пазарджик. Щетите са най-вече по селскостопанските насаждения. Все още не се знае колко декара са унищожени.

Наводнени са и десетки жилища в Свищов. Дъждовните води са отнесли почти 80% от настилките на две улици в Свищов и село Ореш. Разбити са няколко отводни шахти и има разрушени покривни конструкции.

Поройният дъжд и придошлата вода от Балкана са наводнили улици и мазета и в Карлово. Продължава чистенето на наносите по пътищата, а пожарната отводнява къщите в Каравелово, в Богдан и в село Васил Левски. Община Карлово иска помощ от държавата, за изграждане на съоръжение, което да спре занапред проблема с водите от Балкана.

В пожарната на област Монтана са получени множество сигнали за наводнения, съобщиха от ОД на МВР-Монтана.

Повече от 30 са наводнените частни и обществени сгради в Русе от вчерашния порой, съобщи кметът на града Пламен Стоилов, цитиран от БТА. За половин час в късния следобед на 14 май 2014 паднаха 29,5 литра на кв. метър, като в първите 10 минути дъждът беше примесен с градушка с големина от 12 милиметра. Това доведе до блокиране на основни булеварди в града. Кметът обясни, че фирмата, която отговаря за поддържането на шахтите, е работила цяла нощ.
"За съжаление в участъци по стръмни наклони имаме десетки метри компрометирани улични платна. Там ще искаме средства от междуведомствената комисия по бедствия и аварии", обясни Стоилов.

Столицата на Сърбия, Белград също е обхваната от голяма буря и дъждът предизвиква хаос в страната. Над 500 са евакуирани, според местните власти. Затворени са магистрали и жп линии, съобщава РИА „Новости“.  В училищата в Белград и няколко други населени места в страната на 15 и 16 май са неучебни.

Видео от наводненията в Пловдив и Карлово и коментари на очевидци и пострадали собственици на имоти - във видеото.