Високото ниво на водите на Дунав край Видин се задържа през последните дни

Случващото се в Сърбия със сигурност ще мине и през Видин, коментира кметът на града за Bulgaria On Air

18.05.2014 | 12:26 Редактор: Мариета Иванова
Високото ниво на водите на  Дунав край Видин се задържа през последните дни

Високото ново на водите на река Дунав край Видин се задържа през последните дни, коментира за Bulgaria On Air кметът на града Герго Гергов. Той посочи, че спадът на водите към неделя е само с 2 см и посочи, че нивото на реката е само на 20 см от това, при което се обявява втора степен на тревожност от наводнение. Гергов допълни още, че с помощта на сформирания кризисен щаб и отзовалите се доброволци са изградени необходимите диги при най-ниските места, през които минава реката. Той заяви още, че обявената първа степен на бедствие от наводнение в района на Видин е заради скъсана преди ден дига, като към днешна дата проблемът бил овладян.

„Това, което се случва в Сърбия със сигурност ще мине през Видин. Ние сме първият голям град, който ще посрещне водата, която ще дойде от Сърбия и Румъния. Дали ще ни е залее, зависи от това как ще пускат водата при Железни врата и от времето следващите дни”, коментира Гергов.

Кметът на Видин заяви още, че с наблюдение на ситуацията около покачващите се води на река Дунав са ангажирани всички кметове на села в региона.

„Дигите непрекъснато се оглеждат, въпреки че не сме обявили официално втората степен на тревога. Поискали сме допълнително доброволци да дойдат, тъй като ако критичният стълб скочи с метър и половина-два- положението наистина ще се усложни”, заяви още Гергов.