Лавров: Защо Киев използва вертолети с логото на ООН в операциите в Украйна

Русия иска да знае вярно ли е, че американски наемници са участвали в акциите в Източна Украйна

14.05.2014 | 15:17 Редактор: Мариета Иванова
Лавров: Защо Киев използва  вертолети с логото на ООН в операциите в Украйна

Русия има сериозни подозрения, че е истина информацията, че американски наемници са участвали в операциите на киевските власт в Източна Украйна, заяви пред Bloomberg руският външен министър Сергей Лавров.

„Искаме да знаем вярно ли е или не,“ посочи той.

На 2 май по време на операцията срещу проруските сепаратисти в Славянск РИА- Новости съобщи, че живеещите в района доловили на местните честоти, използвани тогава от военните,  английска реч. Седмици по-късно немското издание „Билд ам Зонтаг" разпространи информация, че около 400 американски наемници се бият в Украйна заедно с украинските военни и милиция в операции срещу проруските сепаратисти.

Днес Лавров призова още за изясняване на въпроса защо украинските военни са използвали вертолети със символи на ООН в хода на спецоперациите в югоизточната част на страната.

Преди ден стана ясно, че при операциите в Крематорск и Донецк за потушаване на протестите срещу властта украинските военни използвали вертолети с логото на ООН, които били използвани и по време на миротворческата операция в Конго.

Представители на ООН и на украинските власти в момента обсъждат информацията по случая.

„Разбира се, искаме да разберем как се е случило, че вертолети с логото на ООН са използвани срещу протестиращите в югоизточната част на страната“, коментира пред Bloomberg Лавров. Той припомня също така, че ООН вече са изразили своето дълбоко безпокойство във връзка с подобна информация.

Още по темата

По думите руския външен министър Украйна се намира на ръба на гражданска война, което усложнява провеждането на избори в страната този месец.

„Украинци убиват украинци. Кое може да е по-близо до гражданска война от това. Виждаме хора без идентификационни знаци на униформите си. С черни униформи. Не казвам, че са от „Десен сектор“, но много напомнят на това“, заяви Лавров пред Bloomberg.

Вижте целия коментар от видео файла.