Украински военни атакуват Славянск

По последни данни двама души са загинали, а няколко други са ранени

02.05.2014 | 12:15 Редактор: Мариета Иванова
Украински военни атакуват Славянск

В Славянск украинските сили започнаха пълномащабна операция с хеликоптери и бронетехника, която прикрива десанта, "точно в 5,00 ч. сутринта, както бяха обещали", съобщи за ИТАР-ТАСС по телефона представител на народното опълчение, който се намира в центъра на града. По последни данни двама души са загинали, а няколко са ранени, пише Dnes.bg. По време на операцията на украинската армия в Славянск са загинали пилот от украинските ВВС и един защитник на града.

В операцията в Славянск участват подразделения на МВР, Националната гвардия и въоръжените сили. Опълченците използват срещу тях тежко въоръжение, включително гранатомети и преносими зенитни ракетни комплекси, уточни украинският вътрешен министър Арсен Аваков, цитиран от РИА Новости.

Чрез страницата си във Facebook Аваков информира, че украинските сили са установили контрол над всички пропускателни пунктове в Славянск.

Още по темата

Той потвърди, че един пилот на хеликоптер е убит и няколко са ранени при щурма срещу Славянск. Той обвини проруските сепаратисти, че използват професионални наемници, съобщава Reuters.

Славянск, който досега се контролираше от привърженици на федерализацията на Украйна, е напълно обкръжен от сили на украинската армия, заяви по-рано пред журналисти на брифинг командирът на народното опълчение в града Игор Стрелков, цитиран от РИА Новости.

Представител на ръководството за самоотбрана на Славянск съобщил за руската медия че използващите радиостанции военни на няколко пъти дочули английска реч в ефира на ползваните честоти. По думите му това е „пряко доказателство за участие на чуждестранни граждани в провежданата военна операция в Славянск”.  

Още по темата

Президентът на Русия Владимир Путин получава цялата информация за развитието на ситуацията в Югоизточна Украйна от началото на „наказателна операция, в която са задействани и въоръжени сили, включително и бойна авиация,” съобщи прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков,

„На един по-ранен етап, докато беше в Минск, Путин определи провеждането на подобна операция  като „престъпна акция”, припомни Песков. – „За съжаление събитията напълно потвърждават тази оценка”.

Той коментира още, че започвайки тази операция, власите в Киев, реално са унищожили последната надежда за прилагане на Женевското споразумение от 17 април.

 „В действителност, докато Русия полага усилия за намаляване на напрежението и разрешаване на конфликта, режимът в Киев предприе обстрел чрез бойна авиация на мирно населени райони, предприе наказателна операция и фактически унищожи последната надежда за жизнеспособност на Женевското споразумение”, заяви още Песков.

РИА- Новоси съобщава още, че местни жители в намиращото се на юг от Славянск село Анреевка са останали блокирани от украински парашутисти. По информация на намиращия се на мястото на събитието кореспондент на „Комсомолска правда в Украйна” военните са заели позиции по височините на гора Карачун край Славянск.

 


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма