Русия поиска Киев да „прекрати насилието над собствения си народ”

Москва призова и Запада да се откаже от разрушителната политика в Украйна

02.05.2014 | 15:56 Редактор: Мариета Иванова
Русия поиска Киев да „прекрати насилието над собствения си народ”

Русия настоява украинските власти да прекратят спецоперацията в Славянск, Източна Украйна, става ясно от разпространено до медиите изявление на Руското външно министерство.

„Решително настояваме Западът да се откаже от разрушителната си политика по отношение на Украйна, а тези, които се обявиха за управляващи в Киев – незабавно да прекратят наказателната операция и всяко насилие над собствения си народ, да освободят политическите затворници и да осигурят пълна свобода на работа на журналистите,” се отбелязва в документа, цитиран от РИА- Новости. Едва след това ще е възможно да започне и реалният процес по деескалация на напрежението, отбелязват още от ведомството.

„Трябва незабавно да се организира един напълно равноправен политически диалог с участници от всички региони с цел изработване на приемливо за всички споразумение за бъдещето на страната, а не да се опитват да имитират реформа в тесния кръг на самопровъзгласилата се „коалиция на победителите”, се казва още в изявлението на външното министерство на Русия.

Припомняме, че в 5 часа тази сутрин украинските сили започнаха пълномащабна операция с хеликоптери и бронетехника в Славянск, който до днес беше под контрола на поддръжниците на федерализацията на Украйна. По време на операцията на украинската армия в Славянск са загинали пилот от украинските ВВС и един защитник на града. По-късно изпълняващият длъжността вътрешен министър на Украйна Арсен Аваков информира, че украинските части са установили контрол над всички пропускателни пунктове в града.

Впоследствие стана ясно, че са задържали и четирима души, за които се смята, че са съпричастни към стрелбата по вертолетите по време на активната фаза от спецоперацията в Славянск.

 По рано от Министерството на отбраната на Украйна съобщиха, че при операцията са свалени два вертолета Ми-24, а един вертолет Ми-8 е бил повреден, предаде руското издание на „Ведомости”.