Източна Украйна няма икономически интерес от присъединяване към ЕС, коментира експерт

За Русия е важно да запази интегритета в страната, смята преподавателят Александър Сивилов

12.05.2014 | 11:55 Редактор: Мариета Иванова
Източна Украйна няма икономически интерес от присъединяване към ЕС, коментира експерт

Хората в Източна Украйна нямат икономически интерес от присъединяване към ЕС, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air преподавателят Александър Сивилов. Той мотивира позицията си с думите, че в тази част на страната са концентрирани и много индустриални предприятия, които осигуряват значителна част от средствата в държавния бюджет.

„В някои от заводите работят над 40 хиляди души, а продукцията им се изнася основно за Русия. И ако се въведат митнически бариери, ще има проблем пред износа им. От друга страна, те не отговарят стандартите на ЕС,“ посочи Сивилов.
По думите му жителите на Източна Украйна по-скоро искат независимост от управляващите в Киев. Именно желанието за подобна независимост е било заявено и с гласуването на проведените референдуми в Донецк и  Луганск, посочи анализаторът. Той уточни, че за евентуално присъединяване към Русия ще е необходим отделно обществено допитване.

По думите му обаче нито Русия, нито ЕС искат разцепление в Украйна. Подобен сценарий би означавал „Украйна да се превърне в постоянно огнище на напрежение“, подчерта Сивилов. На въпрос на водещата Йоанна Николова кой в такъв случай би  имал интерес от разделение в страната, анализаторът изрази мнение, че това най-вероятно е САЩ. Той допълни, че САЩ най-малко биха били засегнати от  разцеплението в страната.

Според Сивилов на предстоящите избори на 25 май би могло да се намери решение за туширане на ескалиращото напрежение в Украйна. Той подчерта, че последните събития обаче са показателни, че нещата излизат извън контрол и „силите, които търсят разумен изход не могат да повлияят“.