31% от бързите кредити са необслужваеми

Финансистът Илиян Скарлатов в Денят он ер с Веселин Дремджиев на 7 май 2014

07.05.2014 | 21:50
31% от бързите кредити са необслужваеми

Има излишно демонизиране на бизнеса за микрокредитиране - той не би съществувал, ако няма търсене, заяви финансистът Илиян Скарлатов в Денят он ер на 7 май 2014. "Сред 51 компании не може да се очаква всички да са коректни", каза още Скарлатов - "това е част от капиталистическата система -  да има коректни и некоректни играчи" и обясни, че търсене на бързи кредити има, защото стандартът в България е още нисък, поради политиките, водени в последните 25г.

Според финансиста, има демонизиране на много високите лихвени нива на компаниите за микрокредитиране, което се дължи на факта, че голяма част от кредитите стават необслужвани - средно 31% за сектора и за да може дадена компания да понесе такава загуба, тя трябва да я компенсира с по-високи лихви.

Целта на приемането на промените в банковия закон е банките да кредитират, коментира още Скарлатов, според когото хората, вземащи потребителски кредити са от по-ниския социален статус, където има най-големи проблеми по обслужването.

Целият разговор на финансиста Илиян Скарлатов с Веселин Дремджиев в предаването на Bulgaria On Air, Денят он ер на 7 май 2014 – във видеото.