Еврогрупата реши: Директна рекапитализация на банките през 2015

Реалният размер на помощта за банки с проблеми ще е 500 млрд. евро

06.05.2014 | 12:12 Редактор: Ирина Георгиева
Еврогрупата реши: Директна рекапитализация на банките през 2015

Финансовите министри от еврозоната решиха, че спасителният фонд, известен като Европейският механизъм за стабилност, може да отпусне директно средства за банките с проблеми през 2015г., с предварително условие сами да поемат част от дълговете си. Реалният размер на помощта е 500 милиарда евро.

По думите на председателя Йерун Диселблум, ЕМС ще може да инвестира в банките от 2015-а, след като опцията правителствата да взимат пари от частни инвеститори се провали. Финансовите министри се споразумяха още, че някои страни от еврозоната ще въведат данък върху финансовите транзакции най-рано през 2016 г., но не решиха какъв ще е размера на данъка.

Гърция беше другата коментирана тема по време на заседанието. Еврогрупата ще помисли дали да намали дълга на страната, но не ведната, а при следващия си преглед, най-вероятно през есента. Властите в Атина не бива да губят инерция ,призова Йерун Диселблум. Той поздрави страната за постигнаия първичен излишък.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле похвали Гърция за икономическата реформа, но допълни, че важните решения за дълга ще бъдат взети през втората половина на годината. Вероятно опасенията на Еврогрупата по някакъв начин са свързани с предстоящите избори за ЕП, както и предизвикателството с лявата Сириза, която все повече напредва в социологиечските проучвания. Именно нейното противопоставяне срещу еврото ще бъде във фокуса на вниманието на днешната среща на премиера Андонис Самарас с лидера на ПАСОК Евангелос Венизелос този следобед.