България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Константинов видя слаба организация на вота и необучени членове на СИК

Гласовете от чужбина помогнаха съществено на "Демократична България", смята той

31.05.2019 | 09:00 Редактор: Юлия Христова
Проф. Константинов видя слаба организация на вота и необучени членове на СИК

Традиционна слабост в работата на администрацията у нас по време на избори е, че се пренебрегва въпросът с обучението, както и че системата не е добре организирана. Това стана ясно от думите на председателя на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов, който гостува в "България сутрин".

Според него редица хора оставали необучени, а от друга страна нерядко партиите предлагат хора на базата на свои критерии, а не на базата на професионализъм.

В студиото проф. Константинов прогнозира, че организацията на следващите избори ще е добра, но те като цяло ще са много по-сложни. Събеседникът на Златимир Йочев и Гергана Венкова определи класирането на Андрей Слабаков за ЕП като справедливо.

Най-много обърквания е имало в секциите, където е имало машини за електронно гласуване. Хартиеното пък е струвало по 50 лв. на глас.

"Констатираните грешки, след броенето, не променят изборния резултат, те не касаят разпределението на мандатите и тяхната персонификация", посочи професорът.

"Демократична България" бяха на ръба и прескочиха бариерата с 3500 гласа. Това е един от случаите, когато резултатът е чувствителен и в този избор за първи път имаха значение гласовете от чужбина. Помогнаха им съществено тези 7000 гласа от чужбина, които получиха", подчерта още Константинов.

Гласуването на 26 май е било по-масово от това през 2007 г. и то при по-малочислено население, стана ясно още от думите му. 

"Избирателите не са отвратени, но политиците не се постараха", каза в заключение председателят на "Информационно обслужване" Bulgaria ON AIR. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК