България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Янаки Стоилов: Следващите избори може да се окажат по-тежка загуба за БСП

Да бъде намалено вътрешнопартийното противопоставяне, поиска той

29.05.2019 | 08:56 Редактор: Тодор Петров
Янаки Стоилов: Следващите избори може да се окажат по-тежка загуба за БСП

Лидерът на БСП не успя да спази обещанието си за победа на евровота и свикване на предсрочни парламентарни избори, след които социалистите да поемат управлението на държавата. След кратко колебание Корнелия Нинова подаде оставка.

"Този европейски модел на поведение е логичен. В политиката е важно действията да бъдат предвидими и последователни. Големият въпрос е дали БСП ще излезе от състоянието, в което се намира, преминавайки през нов избор. Моята голяма тревога е, че следващите избори може да се окажат по-тежка загуба от тази, която БСП претърпя на европейските", заяви членът на Националния съвет на БСП Янаки Стоилов. 

Партията трябва да бъде засилена, да бъде повишен авторитетът ѝ и да бъде намалено вътрешното противопоставяне, категоричен е Стоилов. И настоя собствените амбиции да не бъдат извеждани на преден план в левицата.

"Днес БСП е в тежка ситуация, и то с натрупване на проблеми години наред. БСП е минала през най-различни исторически периоди, но винаги е давала упование на много хора. Трябва да направим така, че БСП да е в състояние да управлява по начина, по който обещава", каза още политикът в "България сутрин".

Янаки Стоилов коментира и противопоставянето между Корнелия Нинова и Сергей Станишев. А самият той се оттеглил от участие в листата на БСП, след като по думите му е видял "какво се нагнетява". Според него е необходимо в БСП да се повиши интелектуалното начало и организационната подкрепа.

"Не изрязавам позиции, за да се харесам на някого и да ме предложи. Мога да помогна по различни начини. Важното е да намерим изход", уточни Янаки Стоилов пред Bulgaria ON AIR.

Той не смята, че основанието БСП да напусне парламента е било грешка и е повлияло на резултата от вота. Но отбеляза, че парламентарната група на социалистите се е поизгубила и не е предизвикала обществен натиск към управляващите.

"Трябва да дадеш реална перспектива на хората, това е големият дълг на БСП", подчерта Янаки Стоилов.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК