"Gallup International": За първи път БСП губи традиционната си подкрепа в селата

450 хиляди души са излезли да гласуват на изборите в неделя

28.05.2019 | 19:04 Редактор: Юлия Христова

[related_articles]

450 хиляди души са излезли да гласуват на изборите в неделя. Най-голяма част от пусналите бюлетина са повторили избора си от парламентарните избори преди две години. Това се отнася за над 80% от електората на БСП и над 73% от гласоподавателите на ГЕРБ.

Това показва изследване на "Галъп Интернешънъл" за профила на избирателите по поръчка на Bulgaria ON AIR.

За първи път БСП губи традиционната си подкрепа в селата. Там Столетницата се конкурира с ДПС и ГЕРБ, но като цяло селското население е подкрепило управляващата партия. Вотът в София показва, че ГЕРБ води с малко пред БСП и "Демократична България“. Управляващите губят част от подкрепата си в столицата. А в областните центрове, гласоподавателите са предпочели ГЕРБ и БСП.

"Демократична България" привлича гласовете на висшистите, като при тях се класира трета, а не пета, както е на национално равнище. А тези с по-нисък образователен ценз са пуснали бюлетина за ДПС.

Над 30% от работещите българи са гласували за ГЕРБ, към тях се присъединяват и незаетите гласоподаватели. Над 40% от пенсионери предпочитат социалистите като водеща политическа сила. 

Най-млади са избирателите на ДПС. Българите между 18 и 30 години избраха Движението за права и свободи като втора политическа сила, а БСП е трета, като 39% от българите над 60-годишна възраст я отбелязаха за свой избор. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК