България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лоша здравна култура или копнеж за бързи резултати... Колко опасни са анаболите?

19-годишен младеж получи инфаркт след тренировка по футбол в комбинация с фитнес занимания

20.05.2019 | 09:55 Редактор: Василена Василева
Лоша здравна култура или копнеж за бързи резултати... Колко опасни са анаболите?

19-годишен младеж от Хасково получи инфаркт след тренировка по футбол в комбинация с фитнес занимания. Той се оплакал на лекарите, че изпитва болки в гърдите. 

Докъде може да доведе лошата здравна култура  и надценяването в залата или на стадиона? И защо пада границата на покосените от инфаркт млади хора? Знаем ли как да използваме добавки и стимуланти и как можем да прегорим в спортните занимания без да усетим? 

"Сърдечните проблеми обикновено са или част от генетичен такъв, или вследствие на храните, които консумираме в съвременния свят - всички са наясно, че всеки трети в САЩ е болен от рак или диабет. Претоварването може да бъде причина за инфарктни състояния, но спортът сам по себе си - не", коментира в студиото на "България сутрин" фитнес инструкторът Кирил Вълчев–Скалата.

Във връзка с употребата на азотни бустери, той бе категоричен, че не бива да се употребяват от млади хора, тъй като разширяват кръвоносните съдове и могат да доведат до редица проблеми.

"По-добре да стимулираме нервната система с кофеин или друг продукт. Това ще доведе до по-голяма възможност за физическо натоварване и няма да разбие сърдечно-съдовата ни система", допълни още Скалата.

Пред Bulgaria ON AIR фитнес инструкторът Мартин Гаджев отбеляза, че има добавки, които могат да се пият преди тренировка за енергия. Те обаче трябва да бъдат употребявани от професионални спортисти, които са запознати с това, което правят и с продуктите, които приемат.

"Повечето хора са нетърпеливи, искат бързи резултати и така взимат прекомерно количество добавки, без да са наясно как действат", добави той.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.