България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Повишава ли консумацията на яйца риска от сърдечносъдови заболявания?

Коментират фитнес инструкторът Мартин Гергов и кардиологът Кирил Карамфилов

27.03.2019 | 09:40 Редактор: Ралица Братанова
Повишава ли консумацията на яйца риска от сърдечносъдови заболявания?

Американско проучване показва, че консумацията на повече от едно яйце на ден повишава риска от сърдечносъдови заболявания. Китайско проучване пък твърди, че добрият холестерол понижава рисковете.

Според фитнес инструктора Мартин Гергов яйцата са най-евтиният източник на протеин и то с най-висока биологична стойност. По думите му без значение за какво тренираме, трябва да приемаме протеини, за да запазим мускулатурата си.

Кардиологът доц. Кирил Карамфилов коментира, че храненето е много важно не само за това как изглеждаме, а и за здравословното ни състояние. 

"Яйцата не са проблем, проблемът е холестеролът, който съдържат. 30-годишно проследяване на над 20 хиляди души показва, че прием над 300 милиграма холестерол, което значи яйце и половина, води до честотата на сърдечносъдовите инциденти", обясни Карамфилов в "България сутрин".

Той уточни, че все пак става въпрос за данни, валидни за САЩ и начина на живот на американците.

Мартин Гергов сподели, че си е направил експеримент - всеки ден в рамките на месец да яде по 30 яйца, за да покаже на хората, че не трябва да се плашат от големия прием.

"Много е важно един човек дали спортува. Ако тези количества ги яде човек, който е затлъстял, ще си навлече сърдечни проблеми. Аз правих по 10 километра крос, силова тренировка, спазвах хранене на всеки три часа, пиех на ден по 5 литра вода", обясни Гергов пред Bulgaria ON AIR.

Кардиологът Кирил Карамфилов поясни обаче, че приемът на червени меса с яйца не трябва да се комбинира. Захари с яйца също. Той отправи апел за умереност в количествата и за спазването на добър хранителен режим.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.