България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Борят затлъстяването при учениците с нови нормативни изисквания

Практиките ще позволят децата да бъдат оценявани по-лесно, като мерките целят ниските бележки вече да не ги отчайват
Публикувана: От:

Още по темата

 

Учениците с наднормено тегло вече ще бъдат подлагани на нови изпитания. От първокласници до абитуриенти ще трябва да се явяват на тест за физическа подготовка. Идеята е на Министерството на образованието. Новата система ще замени въведените през 1992 г. и 1995 г. методики за оценяване. Новата методика се базира на изследвания, в които са участвали около 10 000 деца. 

"Прегледахме методиката много внимателно. Добра е, но все още трябва да се доизпипа. По-лека е, по-нормално ще можем да оценяваме учениците. Коремните преси и лицевите опори отпадат. Въвеждат се практики, които ще дадат съвсем бегла представа за физическата подготовка на децата. Хвърлянето на медицинска топка остава. Топката ще бъде 1 килограм. Това не е тежко упражнение. Преди се бягаше 600 метра, но вече се бягат 200 метра. Ако имаме по-добра база, която непрекъснато се подобрява - това ще подобри и физическото състояние на децата", сподели учителят по физическо възпитание и спорт в столичното 51-во училище Николай Йосифов. 

Според директора на школото Асен Александров физическото състояние на децата е по-лошо отколкото в миналото. 

"От година на година затлъстяват. Промяната в нормативите цели ниските оценки да не отчайват децата. Трябва да се строят повече спортни зали и физкултурни салони. Очакваме Столичната община до месец да започне строителството на нов салон в нашето училище. Но храненето също е много важно. Правят се беседи с децата и родителите на тази тема. Най-затлъстелите деца са тези, които влизат в пубертета. Това са ученици в 5-6 клас. Децата вече не знаят как да си играят", подчерта той пред репортера на Bulgaria ON AIR Иван Иванов.

Харесайте ни във Facebook ТУК

Коментари ( 0 )