България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Румен Леонидов представи новата си книга "Покаяние Господне"

Тя се състои от няколко цикъла - Просъници, Бдения, Сънописи

29.04.2019 | 09:06 Редактор: Василена Василева
Румен Леонидов представи новата си книга

Мнозина философи и автори буквално са си блъскали главите и са се давели в темата за сънищата и връзката им с нашия живот. А дали е прав Едгар Алън По, който смята, че всичко, което виждаме, е сън в съня? 

В студиото на "България сутрин" поетът и журналист Румен Леонидов представи книгата си "Покаяние Господне". Тя се състои от няколко цикъла - Просъници, Бдения, Сънописи. Терминът "бдение" е с църковния смисъл. То представлява обичаен обряд в манастирите или в черквите, особено в навечерието на празниците.

Останалите цикли на книгата са описани като просъници - унес, предшестващ истински сън, в който има все пак някакви видения. И истинските сънища, чиито описания авторът нарича Сънописи.

"Книгата не е само поезия. Един приятел дори ми каза, че това съвсем не е стихосбирка, а нещо различно. Други път смятат, че ако има поезия, то тя е превърната в дух", сподели журналистът.

Пред Bulgaria ON AIR той отбеляза, че за него сънят представлява пътуване на душата в различни вселени, срещи с различни чудовища, чудеса, с познати и непознати хора.

"Така през годините успях да запиша около 100 страници. Много внимателно наблюдавам какво сънувам. И често се оказва, че това са различни рефлекси от деня - това което съм прочел, срещнал или нещо, за което съм си мислил", допълни още Румен Леонидов.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК