България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Ясно небе пред авиацията ни, възстановяват Военновъздушното училище

Американски военни ще обучават пилотите ни, след това наши инструктори, обяви ген. Константин Попов
Публикувана: От:

До 6 май трябва да бъде възстановено Военновъздушното училище в Долна Митрополия. Това обяви вчера премиерът Бойко Борисов, който бе на посещение в авиационния факултет на Националния военен университет. По думите му броят на военните училища намалява, а тази година ще се дадат милиарди за военновъздушните сили.

Още по темата

 

"Имаме стремежа да подобряваме и развиваме българската авиация. Военноморското училище, което има своята самостоятелност, върви добре. То е добрият пример. И ние искаме да възстановим Военновъздушното училище - тази марка се знае не само в България, но и в света. Разчитаме май месец да има решение на НС, с  което да се открие Висшето военновъздушно училище", коментира ген. Константин Попов, който е председател на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че гражданската ни авиация има страхотен глад от авиационни специалисти.

"Авиацията е недофинансирана от много години, това е системен проблем. Не можем да го решим с магическа пръчка, но в момента има положителна тенденция. Такъв ръст на пари не помним отдавна. Много е важно да инвестираме в образование, подготовка и годност на летателните апарати", каза още ген. Попов.

От думите му стана ясно още, че първоначално ще ни обучават американските военновъздушни сили. След това обучението на български пилоти ще се провежда от наши инструктори.

"Бъдещето на НАТО изглежда сигурно, защото когато имаш проблеми, ти търсиш съюзници. В момента светът все повече е ангажиран с превъоръжаване", завърши председателят на Комисията по отбрана.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Коментари ( 0 )