България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо Изборният кодекс отново се превърна в ябълка на раздора?

Темата коментират политолозите Мария Пиргова и Димитър Димитров

18.02.2019 | 09:50 Редактор: Ралица Братанова
Защо Изборният кодекс отново се превърна в ябълка на раздора?

Промените в Изборния кодекс предизвикаха бурни дебати. В основата на раздора е предложението на ДПС за по-висок праг на преференциите.

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Конституционния съд. От ВМРО пък призоваха премиера Борисов да накара депутатите си да прегласуват предложенията. Президентът Радев определи промените като "опит за служебна победа" и най-вероятно ще наложи вето.

Според политолога Мария Пиргова това, което "повлича крак", е стилът на ГЕРБ и стремежът на ДПС да сформират коалиция с управляващите.

"Нищо не остава от демократичните поставки в стария Изборен кодекс. Пропуска се най-важното - да се сменят избирателните списъци, да се актуализират с адекватните, намиращи се хора в България", коментира Пиргова в "България сутрин".

По думите ѝ, ако Корнелия Нинова не се е замисляла за предсрочни избори, е време да се замисли и да ги направи. Според нея властта трябва да се смени.

Политологът Димитър Димитров е на мнение, че ГЕРБ и ДПС си приличат по това, че са партии, които не се нуждаят от предизборни коалиции. 

По думите му е важно, че избирателите помнят какво се е случило през последните три седмици. Той коментира, че има печеливша червена точка за БСП и тя може да намери основания да излезе извън кръга на своите привърженици.

"Има и друг въпрос - съставът на ЦИК и машинното гласуване. Машинното гласуване ще струва 100 млн. лева. Разпределението на тези средства ще се прави с решение на ЦИК и то ще се взема с 2/3 или обикновено мнозинство - това е целият проблем", обясни Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте видеото.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК