Омбудсманът обжалва новия Изборен кодекс пред Конституционния съд

Манолова ще атакува вдигането на прага на преференциите

15.02.2019 | 13:35 Редактор: Велислав Филипов
Омбудсманът обжалва новия Изборен кодекс пред Конституционния съд

След продължило повече от 15 часа заседание и разгорещени дебати депутатите приеха новите изборните правила. Няколко часа по-късно обаче омбудсманът Мая Манолова заяви, че ще сезира Конституционния съд заради текстовете.

Омбудсманът дойде в парламента още тази сутрин и заяви, че дава новия изборен кодекс на Конституционния съд, защото според Манолова някои от текстовете са в разрез с Конституцията.

Тя ще атакува вдигането на прага на преференциите. Според нея това ще обезсмисли преференциалния вот на избори. Манолова се обяви против решението да няма избори на кметове в населени места, които са с население под 300 души.

Отзвук от спорните текстове имаше и в кулоарите на Народното събрание - ВМРО отправиха призив към президента да наложи вето. БСП също призоваха за вето от страна на Румен Радев.

ВМРО пък излязоха с предложение за повишаване на раждаемостта. Родителите в столицата с поне средно образование да получават еднократно помощ за раждане и отглеждане на дете от 200 лева, за второ да получават 500 лв., а за трето – 1 300 лв. 

Критериите, които от ВМРО са заложили за отпускане на помощта, са минимум средно образование и постоянен/настоящ адрес на територията на Общината, като за постоянен адрес се предвижда две години уседналост преди раждането на детето, а за настоящ адрес – три години.

Харесайте ни във Facebook ТУК