България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Политолози: Преференциите - "умъртвени", а властта отнема права на гражданите

Петър Чолаков и Цветанка Андреева коментираха промените в изборните правила
Публикувана: От:

Нова бюлетина ще имаме за евровота. Номерата на партиите няма да съвпадат с номерата на преференцията. ЦИК ще представи как точно ще изглежда бюлетината около месец преди изборите, а самата комисия няма да се сменя, въпреки че мандатът ѝ изтече. Знае се обаче, че номерата на партиите в самата бюлетина ще останат - ще започват от 1 и ще са толкова, колкото са кандидатите на въпросния избор. Номерата на преференциите ще започват от 100 нагоре. Повече са и гласовете, които са необходими на определен кандидат за преференция и минаване напред в листата. Депутатите решиха още, че след местния вот през есента избори да се провеждат вече само с машинно гласуване.

Още по темата

 

Политологът Петър Чолаков коментира в студиото на "България сутрин", че с гласуването на промените в Изборния кодекс снощи, ДПС отново е доказала, че е част от управляващото мнозинство.

"Българските граждани разпознават преференцията като много важен демократичен инструмент. С вчерашното окончателно гласуване в Народното събрание, този инструмент беше умъртвен, остава проформа", категоричен беше той. 

Колегата му Цветанка Андреева пък добави, че когато властта отнема права на гражданите, какъвто според нея е този случай, за това няма оправдание.

"В случая статуквото гарантира себе си. В това число аз включвам и БСП", настоя тя пред Bulgaria ON AIR.

Политолозите бяха категорични, че промените в изборните правила помагат на партиите, в които липсва демокрацията вътре в тях и всичко се решава от лидера. По този начин сега е гарантирано, че няма как преференциите да разбъркат вече наредените партийни листи.

Андреева допълни още, че сега всички граждани, които желаеха мажоритарни избори, ще се отдръпнат още повече от избирателните секции и няма да гласуват.

"Остава едно голямо мнозинство, което все повече ще се радикализира към цялата партийна система и това ще доведе не само до недоверие към институциите, а легитимността на цялата система ще пострада", категорична беше тя.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Коментари ( 1 )
  • 1

    Боян Симеонов

    15 фев 2019 | 11:39

    Цветанка Андреева много бързо обърна палачинката. Най-накрая и тя разбра че управлението ни е диктатура.