България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Противогрипните ваксини - ефикасни или опасни?

Темата коментират доц. Андрей Чобанов и проф. Мира Кожухарова

17.01.2019 | 08:09 Редактор: Ралица Братанова
Противогрипните ваксини - ефикасни или опасни?

Грипът продължава да се разраства. Вече шест области са обявили грипна епидемия. Предпазват ли ни ваксините и трябва ли да подсилваме имунитета си изкуствено?

"Ваксината е излючително полезна - нещо, което е предпазило хората от много заболявания. В съвремието присъстват много препарати, които носят името ваксина, но всички те са с недоказани качества и не могат да отговорят на критерия за ваксина", заяви ръководителят на департамент "Имунология" към БАН доц. Андрей Чобанов в студиото на "България сутрин".

По неговите думи ваксината, която в момента е на пазара, нито е ефикасна, нито е опасна. Той обясни, че в нея няма компонент, който може да ни навреди.

Според епидемиолога проф. Мира Кожухарова ваксинацията срещу грип дава сигурност, че човек няма да умре от грип, защото е доста опасно заболяване. По нейни думи ваксиниралите се също могат да прекарат болестта, но ще е много по-леко.

"Начинът да предпазим себе си и околните е да се използва някоя от наличните противогрипни ваксини. Предпазвването по време на епидемия е нещо различно и има два основни принципа. Първият е предпазвай себе си, когато си още здрав. Вторият - ако се разболееш, предпазвай околните", заяви Кожухарова пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте видеото.