България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ердоган спечели! Какво следва оттук нататък?

Демокрация или националислямизъм – коментират Георги Димов и Илхан Андай

25.06.2018 | 09:21 Редактор: Иван Берберов
Ердоган спечели! Какво следва оттук нататък?

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган затвърди властта си в ключови избори, които сам инициира година и 5 месеца по-рано от предвиденото. Така, той си осигури нов 5-годишен мандат. Втори остана основният му опонент Мухарем Индже.

"Ердоган проведе избори по перфектен начин. Опозицията проведе прекалена демокрация. Те сбъркаха, че извъртяха номер на Мухарем Индже. Ако той бе станал лидер на партията на опозицията, щеше да има повече гласове. Ердоган губи от чара си. Оттук нататък Бог да им е на помощ на икономиката", отбеляза журналистът Илхан Андай.

Според бившия ни консул в Одрин Георги Димов поради западащото състояние на турската икономика, социалното разслоение се задълбочавало.

"Сривът на турската лира накара едни да обеднеят много, а други драстично да забогатеят. Икономиката е в много тежко състояние. Балонът ще се пръсне след изборите. Ердоган управлява автократично. За тези лидери е характерно да бъдат арогантни и постоянно да търсят срещу кого да воюват, за да подхранват авторитета си", поясни още той в "България сутрин". 

Димов припомни още, че изборите се провеждат в извънредно положение, а преди това бяха арестувани журналисти и хора, поради публикациите им в социалните мрежи. "С тези избори се утвърди националислямизмът", категоричен бе той. 

"Бяха заловени чували с фалшиви подпечатани бюлетини. А за колко още не сме разбрали? Трябва да си помислим какво следва за нас. В Кърджали, чрез видео материал, Ердоган каза, че ще присъства в тези региони. Той се държи все едно е открил огъня", посочи Андай пред Bulgaria ON AIR.  

За финал на разговора журналистът изтъкна, че разговорите между София и Анкара показали, че победата на Ердоган е вдигнала цената и на Бойко Борисов.