България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Трябва ли да бъде отменен мораториумът върху строежа на АЕЦ "Белене"?

Коментар на икономиста Владимир Каролев и бившия зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев

15.05.2018 | 09:01 Редактор: Василена Василева
Трябва ли да бъде отменен мораториумът върху строежа на АЕЦ

До 30 дни Министерството на енергетиката ще подготви доклад с конкретни предложения за това как да се оползотворят активите, които България притежава в проекта за АЕЦ "Белене". Това съобщи вчера енергийният министър Теменужка Петкова от Сочи, където участва в десетото издание на международното изложение "Атомекспо", организирано от руската ядрена корпорация "Росатом".

"Историята за АЕЦ "Белене" е стара. Още в края на 80-те години бе осигурено оборудване, което преди 7-8 години се продаде на една много ниска стойност. През 2004 година правителството на Сакскобургготски взе решение проектът да бъде одобрен единствено, ако стартира без намесата на държавата от гледна точка на финансирането. Надявам се това решение да не бъде променяно", коментира в студиото на "България сутрин" икономистът Владимир Каролев.

Към момента работна група в Министерството на енергетиката разработва всички възможни варианти, свързани с оползотворяване на оборудването. Обсъжда се мораториумът върху строежа на АЕЦ "Белене" да отпадне, за да може Народното събрание да даде мандат за разговори с инвеститори.

Пред Bulgaria ON AIR Владимир Каролев бе категоричен, че един от грешните аргументи за инвестиране на нови средства е нещо, направено в миналото. 

"Това, че преди сме инвестирали в нещо, в никакъв случай не е причина да се продължава да се инвестира и сега", отсече икономистът.

Явор Куюмджиев, който е бивш зам.-министър на енергетиката пък коментира, че разходите по проекта, направени до момента, всъщност са сериозни и вложените средства са налице.

"Това е единственият подобен проект в Европа, който притежава всички необходими разрешителни, включително и от Европейската комисия. А от чисто енергийна гледна точка на всички хора е ясно, че през следващите десетилетия потреблението на електроенергия ще се увеличава многократно. Затова и АЕЦ "Белене" трябва да стане факт", подчерта той.

Ако Народното събрание даде мандат, процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" може да стартита до края на годината.

Вижте повече във видеото!