България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

По 40 лева за Великден на най-бедните пенсионери - цинично ли е?

Как се живее с мизерни пенсии под прага на бедността, попита икономистът Мика Зайкова

29.03.2018 | 08:50 Редактор: Тодор Петров
По 40 лева за Великден на най-бедните пенсионери  - цинично ли е?

Властта реши да раздаде пенсионни добавки от по 40 лева за Великден на над 1,2 млн. пенсионери. От допълнителните финанси ще могат да се възползват хората с най-ниски пенсии, които са в размер до 321 лева.

"1,227 млн. пенсионери, които получават мизерни пенсии - под прага на бедността. Как се живее с пари, които са под прага на бедност? Няма пенсия в Европа, която да е под прага на бедност, това е цинизъм", заяви икономистът Мика Зайкова в "България сутрин".

Тя посочи, че ако пенсионер във Франция получава заплата от 1000 евро, то той се пенсионира със 700 евро на месец, а при същата заплата в скандинавските страни ще се пенсионира с 900 евро.

"Капиталовата схема е добра в страни, в които няма корупция и мошеничество. Наливаме пари в нереформирани системи, не може така. Първо се правят реформи и те се правят в първите две години на мандата", настоя икономистът.

Главният редактор на  Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) Георги Вулджев подчерта, че самата пенсионна система е неплатежоспособна. 

"Когато пенсионерите стават все повече, а работниците не се увеличават, съответно има все по-малко пари в системата", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR и добави, че правителството не спестява, а има излишъци.

"Трябва да се реформира системата и самият модел, който не разчита на такава структура. Трябва да има конкуренция между фондовете, за да имат хората по-богат избор", обясни Георги Вулджев.

Той е на мнение, че цялостната фискална политика на държавата не е адекватна и всяка година излишъците се прахосват вместо да се спестяват в Сребърния фонд.