България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Президентът искал да се позиционира в разделението "Ние срещу властта"

Върху такова мнение се обединиха Страхил Делийски и Харалан Александров пред Bulgaria ON AIR

03.01.2018 | 09:00 Редактор: Жанета Нейкова
Президентът искал да се позиционира в разделението

Румен Радев се опитва да се позиционира в дълбокото разделение "Ние срещу властта", където "Ние" сме добрите, а властта - лошите. Такова бе мнението в "България сутрин" защо президентът върна антикорупционния закон в Народното събрание на политолога Страхил Делийски.

Преподавателят от "Софийския университет", заедно с колегата си от НБУ - антропологът Харалан Александров, анализираха действията на властта и ролята, която играят управляващи, опозиция и президент пред обществото.

"Корупцията и борбата с нея ще бъдат алтернативният разказ на българското европредседателство. Не е случайно връщането на законопроекта. Този акт на Радев има политически ползи за него, той демонстрира, че е на страната на онеправданите, на потенциалните или реални жертви на корупцията", смята Александров.

Делийски вижда антикорупционния закон като пореден опит на Румен Радев да се позиционира в разделението "Ние-властта", като той загражда един широк периметър, включващ освен тези, които страдат от корупция, но и онези, говорещи за правов ред.

"Засега нещата му се получават, защото президентът консолидира потребностите, желанията, трудностите на различните социални групи отвъд традиционните разделения, с които сме свикнали", отбеляза политологът пред Bulgaria ON AIR, а антропологът Харалан Александров се съгласи с думите му.