Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Анализ: Имаме критики към властта, но алтернатива – няма…

Ресурсът за нови политики ще дойде от икономически стабилните взискателни граждани, предвиди политолог

26.12.2017 | 20:10 Редактор: Иван Берберов
Анализ: Имаме критики към властта, но алтернатива – няма…

Политическа обстановка в страната през последната година бе и продължава да бъде осезаемо динамична. За мнозина анализатори парламентарните избори се явяват най-значимото събитие във вътрешния обществен живот на България. 

"Няма алтернатива. Това е големият проблем. При всички тези критики, които можем да имаме към сегашното правителство – няма към кого да се обърнем. Парламентарно представената опозиция не успява да обърне играта в своя полза. Извънпарламентарната опозиция изглежда много накъсана. Няма развитие", отбеляза политологът Петър Чолаков. 

Според другия политолог в студиото на "Денят ON AIR" Цветанка Андреева дълбокият анализ на кабинета "Борисов 3" сочи все повече превземане на институциите и оказване на натиск върху медиите.

"Когато някой прави 3 мандата, това никога не води до нещо добро. Важно е да има промяна в политиките. Не е важно кой управлява, а какви политики прокарва. Има нужда от промяна. Ресурсът за това ще дойде от гражданите, който трупат икономическа стабилност и така стават по-взискателни към управляващите", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

По нейни думи БСП категорично не са алтернатива на властта, а дори са по-лошият вариант. 

"БСП трябва много дълго време да се трансформира, за да избяга от тоталитарната си осанка. Червената партия не може да бъде алтернатива, защото е анемична дори и като послание. Ако някой е създал корупцията в България, то това е именно този политически елит, който е наследник на стария режим", убедено заяви Андреева. 

Спрямо приближаващото европредседателство Чолаков посочи, че трябва да успокоим страстите и да не очакваме специално отношение от Европа. 

"Европредседателството е мащабна PR-акция. Смисълът е да се чуе името на България. Целта ни е да бъдем медиатор в Западните Балкани", обясни той. 

Очаквайте видеото!