Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Нужна била демонополизация на НЗОК, но частните интереси пречели

Покрай лекарственият мораториум, никой не обърна внимание на този за новите болнични дейности, уточни Аркади Шарков

22.12.2017 | 20:24 Редактор: Иван Берберов
Нужна била демонополизация на НЗОК, но частните интереси пречели

Има мораториум – няма мораториум. Защо бяхме свидетели на този здравен зигзаг? 

"Мораториумът за лекарствата отпадна, но покрай това забравихме мораториума за разкриването на нови дейности от болниците. Това означава, че те няма да могат да сключват нови договори за нови дейности с НЗОК. Интересното и при двата мораториума е, че те не са решения. Да, бюджетът трябва да се стегне, но за единия се подходи популистки, а другият мина под масата", отбеляза здравният икономист Аркади Шарков. 

В студиото на "България сутрин" той посочи, че някой пациентски организации казали, че ще сезират Конституционния съд, заради лекарствения мораториум, но никой нищо не казал за втория мораториум. В крайна сметка основният проблем е, че има един монополен орган – Здравната каса, добави гостът.

"Демонополизация на НЗОК беше част от предизборната програма на ГЕРБ, но сега да чувате нещо? Демонополизацията е страшна за частните интереси на някои хора. Частникът го е грижа за парите в неговото дружество, а държавният орган не разполага с парите, които изкарва и следователно по-малко го е грижа", подчерта икономистът пред Bulgaria ON AIR. 

Според него пациентите биват лъгани, че демонополизацията на НЗОК е равна на смърт. Той спомена и за генеричните лекарства. Генеричното лекарство е еквивалент на оригиналния фармацевтичен продукт, но по-евтино. 

"Най-популистката мярка – замразяване на цените на лекарствата, които са без рецепта. Така определени медикаменти няма да могат да стигнат до нашия пазар, защото търговците няма да имат сметка да ги вкарват. Ако правителството иска да заложи на достъп до лекарства, следва да проведе генерична политика по пример на западните държави", обясни здравният икономист Аркади Шарков. 

Вижте видеото с целия разговор!