България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

През 2016 г. Видин е дишал най-мръсен въздух! А в другите градове?

Експертът Тодорка Петкова информира зрителите на Bulgaria ON AIR какви са данните за фини прахови частици за страната

09.10.2017 | 08:25 Редактор: Жанета Нейкова
През 2016 г. Видин е дишал най-мръсен въздух! А в другите градове?

Колко мръсен въздух дишаме в България? 

Експертът от Изпълнителната агенция по околната среда и водите Тодорка Петкова отговори на този въпрос пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Тя посочи данните за фини прахови частици, измерени в конкретния момент на интервюто, които бяха 8,3 микрограма. Експертът определи цифрите като "изключително добро постижение" и информира, че нормата за опазване на човешкото здраве е 50 микрограма за едно денонощие.

Тодорка Петкова заяви, че с настъпването на отоплителния сезон и битовите изгаряния на твърди горива в домакинствата, се повишават и концентрациите на фини прахови частици във въздуха.

"За 2016 г. най-голям брой превишения на средноденонощната норма са регистрирани във Видин, където хората са дишали и най-мръсен въздух от цяла България за същата година, ж.к. "Тракия" в Пловдив, а най-чист е въздухът в местността "Копитото", отбеляза Петкова.

Експертът представи графика, която показва как от 2014 г. до 2016 г. броят на превишенията за фини прахови частици за София значително е намалял. 

Петкова подчерта, че всички общини на страната, в които се отчита замърсяване на въздуха над нормата, са задължени да изготвят програми за намаляване на замърсяванията. 

"В следствие на такива мерки, виждате как качеството се подобрява, въпреки че не сме достигнали идеални условия", поясни експертът.

Като начин за справяне с мръсни въздух Тодорка Петкова изброи два, сред които почистването на улиците и топлоизолирането на повече жилища.