България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Грийнпийс" приветства решението на ЕС за мръсния въздух у нас

Твърдите горива за битово отопление и трафикът са основните замърсители, посочи Теодора Стоянова пред Bulgaria ON AIR

06.04.2017 | 08:17 Редактор: Тодор Петров

Съдът на Европейския съюз постанови, че в България дишаме мръсен въздух, а страната ни не е спазила задълженията си по директивата за качеството на въздуха.

Теодора Стоянова от организацията "Грийнпийс" обяви пред Bulgaria ON AIR, че приветстват това решение, тъй като проблемът е изключително важен. 

"Според Световната здравна организация лошото качество на въздуха е причинило преждевременната смърт на над 8 хил. души в България. Присъдата трябва да подейства като студена кофа вода на правителството и да започнем да работим за подобряването на въздуха, който дишаме", сподели тя.

Като основни замърсители Теодора посочи твърдите горива за битово отопление и трафика.

Нарушения и завишени норми на фини прахови частици са регистрирани на тероторията на цялата страна, а големите градове имат сериозни проблеми, стана ясно още от думите й.

Според представителя на "Грийнпийс" гражданската активност е изключително важна и е препоръчително да използваме градския транспорт вместо да се качим сами в автомобила.

Теодора Стоянова е на мнение, че европейската директива за качество на въздуха дава възможност на местната управа да налага ефективни мерки - ограничаване на трафика, развитие на велосипедния и градски транспорт.