България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Световноизвестният художник Дончо Дончев се завърна от Казахстан

Творецът разкри пред Bulgaria ON AIR, че планува два проекта – в ЦЕРН и в Лондон

11.09.2017 | 09:00 Редактор: Иван Берберов
Световноизвестният художник Дончо Дончев се завърна от Казахстан

Дончо Дончев е художник, който прославя държавата ни по цял свят. Той е единственият българин с изложба в ЦЕРН, а преди дни се завърна от "Експо 2017 г.", провело се в Казахстан. Там той е участвал с рисуване на портрети, като едно от платната му ще бъде изложено в Световния експомузей в Шанхай. 

Участието му в Казахстан, град Астана, се е провело на 4-5 септември, като е нарисувал 15 портрета, а част от тях ще останат и в техния музей за съвременно изкуство, сподели той в студиото на "България сутрин". 

"Категорично нито съм тъжен, нито се чувствам недооценен, че в чужбина съм по-известен, отколкото у нас. Смятам, че човек губи от енергията си, ако се концентрира върху подобни неща. Аз се опитвам да си върша работата и да не задълбавам в подобни теми", отбеляза Дончев пред Bulgaria ON AIR.

Художникът разказа още, че му предстоят няколко големи проекта, като първият ще бъде показан първо в България, а после в Лондон, а вторият ще бъде отново в ЦЕРН, но този път ще бъде свързан с адронния колайдер.