България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Историята на Света София в специална експозиция

Посветиха "Храмът, времето и ние" на уникалната базилика

06.09.2017 | 10:26 Редактор: Тодор Петров
Историята на Света София в специална експозиция

Регионалният исторически музей в София представя експозицията "Храмът, времето и ние", посветена на базиликата Света София. Храмът е не само духовно място, но е и свързан с много моменти от нашата история. Покрай него преминават войските, освободили София на 4 януари 1878 г. 

"Изложбата е нашият малък принос по повод празника на столицата на 17 септември. По този начин откриваме нашия нов сезон", сподели Ерина Кръстева от Музея на историята на София в "България сутрин".

Днес е ден на отворените врати, на 17 септември посетителите също могат да разгледат безплатно всички експонати в музея.

"Една от най-интересните линии на изложбата е археологическата част. От една страна е изкуството, от друга е общо историческата справка. Началото на разкопките в София е поставено през 1893 г.", каза още Кръстева и показа интересни експонати.

Кураторът на временната експозиция Христина Грозданова подчерта пред Bulgaria ON AIR, че изложбата е посветена на най-емблематичния паметник на столицата. В експозицията участват и чуждестранни художници като Йозеф Обербауер, които документират София след Освобождението.

Картина на художника Петър Морозов пък е единствената, на която има противопожарна и наблюдателна кула, издигната за кратко върху църквата.