България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Да бъдем честни със себе си - ключът за правилно разпределяне на финансите

Много е важно нещата да стават на лист хартия или на софтуер, препоръча Стоян Георгиев

01.06.2016 | 08:30 Редактор: Ирина Георгиева
Да бъдем честни със себе си - ключът за правилно разпределяне на финансите

Ключът за правилното разпределяне на финансите - човек да бъде максимално честен със себе си. Това посъветва председателят на Асоциацията за семейно консултиране Стоян Георгиев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според него, когато в една двойна има добри финансови навици - нещата вървят добре, но ако при единия издишат нещата може да има проблеми и това да се отрази върху връзката.

Все по-голямо става изкушението, заобиколени сме от огромен натиск от масовата култура да харчим за различни неща и "когато например има хора, които карат по-хубава кола или носят по-хубави дрехи си казваме, че искаме да сме по този начин, но въпросът е честни ли сме със себе си и партньора си за реалното състояние на нашите финанси".

"Просто теглим чертата и в началото на всеки месец трябва да създадем ясен план къде ще отидат парите, тоест важно е да кажем на парите къде ще ходят, а не ние да се движим според нашите импулси, защото те ще заведат в друга посока", посочи Георгиев.

Трябва да се направи план, в който зад всеки харч слагаме лев и решаваме предварително какво ще се случи, добави той и дори препоръча, "ако е толкова трудно да владеем импулсите си да вземем пликове и в началото на месеца да направим разпределение къде искаме да отидат парите ни - най-добрият начин е да имаме буфер и да не чакаме заплата, защото повечето хора живеят от чек на чек. Така че, ако имаш буфер просто правиш разпределението в началото на месеца и когато свършат парите просто свършват. Тогава двойката е много по-честна със себе си".

Много често един от партньорите - той или тя - решава, че може да си задели паричките за някоя негова или нейна нужда, отбеляза Георгиев. Според него заради това трябва да го има и принципът на пълната прозрачност - колко пари изкарваме, какво се случва с тях и когато двамата водят много ясна сметка, тогава има и доверие - в противен случай може да има напрежение.

Много е важно нещата да стават на лист хартия или на софтуер, препоръча още Георгиев. 

Когато харчим повече, отколкото получаваме, трябва да си признаем, че разходите ни са повече от приходите, отбеляза още той. Според него признанието е 75% от решаването на проблема.

"Когато имаш някакъв доход, който може да разпределиш би трябвало да можеш да овладееш импулсите си, но ако не можеш да намериш някой, който да ти задава периодично въпроси и да те пита: "ей как се справяш с тази сфера? - партньорът е много подходящ за това", посъветва още Георгиев.

Хубаво е човек да вземе лист хартия и да опише всичко, което притежава, за да си знае изходната позиция, коментира Георгиев. По думите му така е много по-лесно да сравниш себе си с мястото, където искаш да отидеш.

"За съжаление повечето хора имат илюзорни представи и много по-големи цели, разочароват се много бързо, ако се намират на много по-ниска изходна позиция. Така че, ако сме максимално честни с това къде се намирам и от това как от тук може да се придвижа до следващата стъпка, това ще помогне да се вземат адекватните решения", обясни той.

Когато започнеш да се грижиш за деца в мъжете се задвижват сили, за които не подозират, отбеляза Георгиев. По думите му - започват да ти идват идеи, да мислиш за разширяване и да слагаш приоритети - в крайна сметка всяко семейство трябва да реши с колко финанси да живее.

 


1
32 rate up comment rate down comment 0
office@panairenvestn
преди 7 години
Малко ограмотяване намя да навреди на съчинителя на горните редове. Когато пише по толкова важна тема правопис като: "искарваме" отблъсква и прави интереса нулев. Сигнализирай за неуместен коментар