Тайната рецепта за щастлив брак

Класическа рецепта за щастлив брак няма - трябва да има взаимен компромис и от двете страни, заяви психоложката Лена Лалчева

09.12.2015 | 12:33 Редактор: Ирина Георгиева
Тайната рецепта за щастлив брак

От Мартина Ганчева

Бракът е да имаш купон с приспиване с най-добрия си приятел всяка вечер от седмицата. Това е съюз на двама, които винаги прощават. Бракът е мозайка, която да изградите с вашия съпруг. Милиони малки моменти, които създават вашата любовна история. Перфектният брак е когато една несъвършена двойка се научава да се наслаждава на различията си. Бракът е като да гледаш цвета на листата през есента: непрестанно променящи се и по-зашеметяващо красиви с всеки изминал ден.

Има много мисли и мъдрости по темата. Но каква е тайната рецепта за успешен брак? Има ли аритметика в любовта? Трябва ли да правим много компромиси, след като минем под венчилото? Можем ли да обичаме всеки ден в продължение на години? Тези въпроси зададе екипът на предаването Днес на събеседниците си.

"Класическа рецепта за щастлив брак няма. Трябва да има взаимен компромис и от двете страни. Ако даваш на другия, без да искаш нищо в замяна." - сподели психологът Лена Лалчева

Психоложката разкри, че няма брак, но живее с партньора си от 11 години. Тя констатира, че много от хората са стигнали до ситуация, в която повече не могат да живеят един с друг. 

"Моралните норми се освободиха и принизиха." - допълва Лалчева.

Влюбването продължава между 3 и 6 години, а останалото е напасване и свикване, смята Лалчева. 

"Да направиш компромис със себе си като личност е най-големия компромис. Да измениш на себе си, за да угодиш на другия." - поясни Лалчева. 

"Тайната е в разбирателството, което сме изградили след множество перипетии. Вече няма значение дали имаш брак или не. Той не може да развали или оправи нещата. Подписът не определя нещата в къщи. Ние с Диди сме заедно вече 27 години, лагерите са ни добре смазани и преодоляваме проблемите. Бракът не е само секс и приятелство, а фирма, която създавате заедно. Двамата се събирате и работите за семейство." - отбеляза певецът Искрен Пецов.

"Ние осигуряваме аспирин за семейни проблеми. Бракът помага да сме по-добри хора. Подписът е важен. Повечето семейства, които подписват, остават заедно. След 5-годишна връзка 75% подписват. Цялостното удовлетворение спада през годините. Затова сексът е важен, ролите също трябва да се изяснят. В брака е важно да не нападаш, да не обиждаш, да не поставяш грешни етикети." -убеден е семейният терапевт Стоян Георгиев. 

"Късмет, любов, деца, преодоляване на проблемите и чистота за подправка. Това е моята рецепта за щастлив брак." - разкри в ефира на Днес певицата Петя Буюклиева"С мъжа ми живеем като един организъм вече 33 години."

"В брака е важно да говорим на един език, да споделяме едни и същи вкусове и ценности." - сподели своята рецепта за щастие рапърът Георги Енчев

Галя и Ани от сватбена агенция "Мелодика" демонстрираха в ефир три различни варианта на аранжировка на сватбени маси. 

"Има зимни сватби, но хората предпочитат другите три сезона." - разказаха момичетата. 

"Нямаме двойки, които са се развели." - допълниха те. 

Бракът и семейството са основите на нашия живот. Така е от векове и въпреки че модерните времена промениха до голяма степен представите ни за брака, човешката душа не се е променила с толкова бързи темпове. Хората няма скоро да престанат да имат нужда от любов, разбиране и приятелство. А точно тези качества растат не другаде, а в задния двор на нашата семейна градина. И като всяко друго растение – имат нужда от поливане, наторяване и редовни грижи. За да сме добри "градинари." - се изисква абсолютно същото, както и за всяка останала професия: търпение, упорство, любов и старание. Екипът на предаването Днес е подбрало 11 съвета за щастлив и успешен брак. Какви са те?

Оказва се, че голяма част от мъжете правят предложение за брак на Бъдни вечер. Според проучване, цитирано от Daily Star, те смятат този момент за много романтичен.

Човек и добре да живее, се жени. И започва да живее още по-добре. В тази максима категорично вярват няколко от най-известните холивудски двойки. Те имат и реалните доказателства - продължителността на техните брачни съюзи, които са факт и до ден днешен. Кои са звездите, които въпреки трудностите по пътя, съумяха да създадат здрави и щастливи семейства и да ги запазят?

Казват, че истинската любов устоява на изпитанието на времето. Няма по-красноречиво доказателство за силата на любовта от историята на най-романтичната двойка в Китай. 98-годишни съпрузи отбелязват своята 70-годишнина като пресъздават сватбената си церемония от 1945г. и се вричат отново във вярност и любов. 

За една връзка интимните отношения са много важни, но това съвсем не значи, че, ако си пасвате перфектно интимно, така ще бъде и в живота. Затова, стане ли въпрос за дългосрочни отношения, съвместимостта придобива малко по-различно значение. Според астролозите има зодиакални знаци, които страшно много си пасват и такива, за които съвместният живот би бил абсолютен ад. Вижте в коя категория спадате вие и вашата половинка. Или пък разберете кой зодиакален знак най-добре ще ви подхожда?