България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Георги Готев: Кристалина Георгиева има много врагове в ЕК

Редакторът на EurActiv заяви, че премиерът Бойко Борисов ще издигне кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН

28.01.2016 | 15:42 Редактор: Мария Аладжова
Георги Готев: Кристалина Георгиева има много врагове в ЕК

Редакторът на EurActiv Георги Готев заяви в ефира на Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, че премиерът Бойко Борисов ще издигне кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН. Информацията Готев получил от източници в Европа.

Основното изискване към всеки кандидат за поста е постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН - Русия, САЩ, Великобритания, Франция и Китай, да не са против издигането съответната кандидатура.

По думите на журналиста Бокова е по-подходящият избор за шеф на ООН от Кристалина Георгиева и именно тя ще бъде предложена от министър-председателя:

"Бойко Борисов ще номинира Бокова, тъй като това отговаря на неговите интереси. Той е преценил, че има минуси и в двата случая, но минусите са много по-малко, ако кандидатът бъде Ирина Бокова", заяви Гетов.

Още по темата

Той дори загатна, че Георгиева имала много врагове сред колегите си, тъй като се занимава с бюджетните въпроси, назначенията и уволненията. А като зам.-председател на ЕК взимала "всички хубави командировки", информира Гетов. 

В разговора се включи и политологът Даниел Стефанов, който изрази съмнения относно увереността на Гетов, че именно Ирина Бокова ще бъде избрана за шеф на ООН. Той също така разкритикува изказването на журналиста, че отношенията с колегите или командировките могат да повлияят на избора за позицията, като подчерта, че решението зависи от шестте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. 

Целият разговор в детайли - във видеото!