Кристалина Георгиева: ЕК е готова да помогне за реформите

Според нея докладът отчита напредък в някои области, но показва и колко още работа има за вършене

27.01.2016 | 17:29 Редактор: Ирина Георгиева
Кристалина Георгиева: ЕК е готова да помогне за реформите

ЕК е готова да помогне за реформите в България. Това заяви заместник-председателят на ЕК с ресор "Бюджет и човешки ресурси" Кристалина Георгиева по повод публикувания доклад на Комисията относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. Според нея докладът отчита напредък в някои области, но показва и колко още работа има за вършене.

"Постиженията включват приетите промени в Конституцията, по-прозрачните назначения в съдебната власт – например Главен инспектор в Инспектората на ВСС, подкрепата на реформите от страна на магистратските организации. Много работа предстои по отношение реформите във Висшия съдебен съвет, приемане на закон за борба с корупцията, конкретни резултати по делата за корупция по високите етажи и налагането на ефективни присъди. И тъй като това е механизъм преди всичко за сътрудничество, а не само за проверка, Комисията е готова да предостави експерти, които да помогнат да бъде свършена тази работа по-бързо и по-успешно. Хубаво е, че от София идват ясни сигнали, че такава помощ е добре дошла." - коментира Георгиева.

Тя се надява двете страни да работят заедно, в духа на сътрудничеството, за бързо постигане на резултатите, които не само Брюксел, а и хората в България искат да видят по-скоро.