България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кой отлага съдебната реформа?

Коментар в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR на 27 януари

27.01.2016 | 11:38 Редактор: Мария Аладжова
Кой отлага съдебната реформа?

Банализирането от страна на ЕК за слабостите на системата на правосъдието в България е изключително притеснително, тъй като започваме да свикваме, че нещата не работят. Това каза Христо Христев, преподавател по право на ЕС в Софийския университет "Св. Климент Охридски", в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR на 27 януари.

В днешния доклад на ЕК за развитието на България се очаква да бъдат констатирани тежки нарушения на принципа на правовата държава, както и нарушения в българското разследване и в начина, по който работи кадровия орган на съдебната система, прогнозира Христев.

Той отправи критики към управляващите ГЕРБ, като коментар на изявленията на представителите на партията, че съдебната реформа не се е случила заради оставката на бившия правосъден министър Христо Иванов

"Христо Иванов си тръгна сам, защото той за мен е един от малкото достойни публични фигури в тази система. Ако някой бавеше осъществяването на съдебната реформа през тази една година, това са ГЕРБ."

В разговора се включи и експертът по европеистика Стоил Моллов. По думите му за девет години България не е успяла да изработи механизъм на защита от тежката корупция и престъпност. Въпреки това той изрази увереността си, че реформите все пак ще се случат:

"За никого не е тайна, че корупция съществува. Проблемите за това могат да се търсят в прокуратурата. Въпреки това съм оптимист за промените, които предстоят след последните промени на конституцията", каза Моллов.

Целият разговор - във видеото!