България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Анри Кулев: На добро ниво е българската анимация у нас

Ежегодният световен фестивал на анимационното кино във Варна, тази година ще бъде и три дни в София

26.01.2016 | 15:23 Редактор: Ирина Георгиева
Анри Кулев: На добро ниво е българската анимация у нас

Ежегодният световен фестивал на анимационното кино във Варна, тази година ще бъде и три дни в НДК в София, така че ще има възможно най-широка аудитория. Това анонсира режисьорът Анри Кулев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Той припомни, че Фестивалът във Варна е създаден в началото на 80-те години на XX век.

"През 1979г. беше първото издание. Бяха проведени шест, след което Фестивалът прекъсна и после пак беше възстановен - отново шест, а тази година е 12 издание, запазвайки номерацията на Фестивала." - обясни Кулев.

Дългометражният анимационен филм приказката "Пук" ще излезе в началото на март, съобщи Кулев. Той отбеляза, че анимацията е по сценарий на Валери Петров. От 2015г. приказката е в учебния материал на децата за II клас, така че тя ще е и образователна, добави режисьорът. По думите му работи се анимационните филми все повече да навлязат в българското образование.

На добро ниво е българската анимация у нас, коментира Кулев.

"Наистина имахме българска анимационна школа. Наистина имахме българска анимационна студиа, но нещата веднъж като се разпилеят после трудно се събират. Съществува национален филмов център и той подкрепя българското кино и анимация, но всички, които работим в тази сфера знаем, че тази подкрепа е недостатъчна. Би трябвало да има друго финансиране." - обясни Кулев.

Чуйте целия разговор в следващото видео: