България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

6 години борба за нормален живот

Мелани се ражда с две заболявания – артрогрипоза и вродено криво стъпало

03.12.2015 | 09:20 Редактор: Анита Соколова
6 години борба за нормален живот

По повод Международния ден на хората с увреждания В София се проведе плувен турнир, в който участваха близо 40 деца със специални потребности. 

Мелани се ражда с две заболявания – артрогрипоза и вродено криво стъпало. Лечението й започва още на шестия ден след раждането. До 3-годишна възраст носи шини на крака. Вече 6 години се бори да се движи нормално и досега е претърпяла 4 операции.

„Доста дълги години ще се борим. Тя се роди, не можеше да сгъва ръката лявата, цялата лява страна й е по-слабичка. Не можеше да вдига ръка, кракът й беше изкривен. Всичко това е благодарение на плуване и рехабилитация“, споделя майка й Диана.

Намирането на информация за заболяванията се оказва най-трудно за Диана. И до днес лекарите още не могат да определят какво е причинило проблемите на дъщеря й. 

"Тя е герой абсолютно. Това не й пречи да си има приятели, да си се чувства нормален човек. Тя е много добре. Много е умна, пее, плува, ходи на актьорско майсторство“, допълни още Диана.

Мелани ходи на детската градина. Казва, че децата са много мили с нея и досега не е имала проблеми. Въпреки заболяванията си момичето се радва на щастливо детство. Обича да рисува, да плува и да играе с пластилин. Лекарите обачр не дават ясна прогноза за това дали Мелани ще се оправи напълно и кога.

"Борбата е много жестока. Цял живот ще се бори и основното е спорт и движение", посочи още майката.

Плуването е много важно за децата с опорно-двигателни проблеми, категорични са експерти.

„Специално плуването се препоръчва като едно лечебно оздравително средство, което е със изключително благоприятно въздействие върху цялостния организъм. А при съчетаването на водната среда с двигателна активност във водна среда, тя увеличава многократно този ефект“, каза проф. Мая Нейчева, преподавател в НСА.

Към момента в България хората с увреждания са почти 1 милион, като през последните години броят им значително нараства.

Репортаж на Анита Соколова