България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Гърция върви по пътя на България, оцени Софиянски

Бизнесът ни трябва да търси ниши в износа към южната ни съседка, смята той

10.07.2015 | 11:22 Редактор: Радослава Димитрова
Гърция върви по пътя на България, оцени Софиянски

Гърция върви по пътя на България. Това, което става в южната ни съседка, стана в началото на 90-те години у нас – наложихме мораториум върху външния дълг, спряхме да плащаме, изкарахме няколко тежки години и от 1997 година въведохме Валутния борд. Такава позиция изрази пред телевизия Bulgaria On Air бившият служебен премиер Стефан Софиянски. Според него Гърция може би ще съкрати тези срокове.

„При всички случаи ще се стигне до по-стриктен режим и в южната ни съседка – или те ще си го наложат, или ще ги принудят. До 1-2 години ще започне една финансова стабилизация“, смята бившият премиер.

Според оценката на Софиянски Гърция е стигнала до кризата, защото не е провела правилно реформите.

"Дясното правителство започна да осъществява стъпки за стабилизация, но силният държавен сектор там спря тази тенденция. Ципрас няма избор и сега поема ангажименти за тежките реформи", обясни Софиянски.

Късно снощи стана ясно, че гръцкото правителство поиска трети спасителен план от Европа на стойност над 50 милиарда евро. В замяна на това страната склони да намали пенсии, да увеличи данъците, предвижда се и строг календар за приватизация.

Според Софиянски българската икономика не е застрашена, напротив страната ни трябва да потърси ниши в износа към Гърция. "Едно умело ориентиране на бизнеса може да доведе до плюсове за страната", смята той.

На фона на кризата в южната ни съседка Софиянски коментира и икономическото състояние на страната ни.
По думите му ниското доверие към българските правителства води до отлив на чуждестранни инвестиции.

„Откакто ние сме в ЕС не работим добре, не се възползваме от предимствата му“. На последно място сме по усвояване на пари от ЕС, обясни той. Икономиката ни продължава да е слаба, допускаме дефлация, има нужда от повишаване на стандарта на живот у нас.

Той припомни, че през 1997 година, по негово време, в страната ни са влезли големи чужди инвестиции с продажбата на девненските заводи, което е стабилизирало страната ни тогава. Сега е нужно много добро усвояване на еврпейските фондове, което не се случва. Той прогнозира, че ще имаме втора нулева година, след 2014 г., когато в страната ни няма да влязат пари от ЕС.

Според него влизането ни в еврозоната трябва да стане по време на силна икономика и растеж. 

„В момента нямаме сили за това и не трябва да правим тази грешка“, смята Софиянски.

Когато си в стагнация, както сме в момента, влизането в еврозоната ще е изключително рисково за икономиката ни и тя ще стане жертва на спекулативни капитали. "В момента не бива да тръгваме натам", убеден е той.