България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Атанас Шарков: Нормално е технологиите да изпреварват регулациите

Конкуренцията на Uber е нелоялна, смята Сава Комитов

18.03.2015 | 12:30 Редактор: Ирина Георгиева
Атанас Шарков: Нормално е технологиите да изпреварват регулациите

Нормално е технологиите да изпреварват регулациите, заяви създателят на Taxistars Атанас Шарков в Сутрешния блок на България, по повод навлизането на приложението за споделен транспорт Uber.

"Uber набра повече от 5 млрд. долара и в момента изгражда най-голямата виртуална такси компания. Предлага пълен набор от транспортни услуги от пазарите, които работят по-дълго време с нея - САЩ и Западна Европа - от това да се наеме такси в много нисък клас, среден, висок клас до лимузина." - припомни Шарков.

Според председателя на Асоциацията на таксиметровите синдикати Сава Комитов, приложението Uber създава условия за нелоялна конкуренция, защото в българското законодателство е записано, че единствените, които имат право да предлагат таксиметрови услуги у нас са регистрирани водачи или такива от регистриран превозвач.

"Има голямо напрежение, защото такситата на Uber нямат нищо общо с такситата на Законодателството на РБългария. Нито водачите им имат удостоверение за водачеството на лек, таксиметров автомобил. Нито автомобилите отговарят на изискванията. Нито имат фискално устройство." - обясни Комитов.

Чуйте коментарите на Атанас Шарков и Сава Комитов за новите технологии и конкуренцията в таксиметровия бизнес в следващия видео материал: