18 000 жалби на потребители към КЗП през 2014

Доклад на КЗП за 2014

15.03.2015 | 13:42 Редактор: Пролетина Съботинова
18 000 жалби на потребители към КЗП през 2014

Над 34 000 проверки е извършила Комисията за защита на потребителите през изминалата година. 29 000 от тях са по Закона за защита на потребителите, а останалите са по Закона за туризма, за защита потребителския кредит и финансовите услуги от разстояние.

На базата на инспекциите са съставени над 3300 акта за нарушения и близо 3700 наказателни постановления. В доклада е констатирано още, че се запазва тенденцията от предходните години, при около 10% от проверките да се отчита нарушение. ОТ Комисията за защита на потребителите са глобили и 112 търговци за нелоялна практика


"17 139 жалби са получени и обработени от Комисията за защита на потребителите. Като те са от различна естество, като се започне от обувки за 10 лева и се стигне до сериозни неща, свързани с мобилни оператори, банки и неспазени клаузи по договорите" , заяви Иван Бъчваров - главен експерт към Комисията за защита на потребителите.

Още по темата

Държавните институции и неправителствените организации, които защитават правата на потребителите се оплакаха от недейсващия вече 10 години Национален съвет за защита на потребителите, който е консултативен орган към министъра на икономиката. За пример те дадоха чешкия съвет за защита на потребителите, който вече е провел над 40 заседания. 


"България има много сектори, в които няма конкуренция, или тя е само привидна, и от това нещо накрая страдат само потребители. И какво пречи на Националния съвет да се занимава с такива въпроси? Само че така или иначе Национален съвет няма, а ние си говорим през медиите с министерство на икономиката" , коментира Богомил Николов, председател на Асоциацията "Активни потребители".

От Европейският потребителски център в България представиха доклад, който има за цел да  провери как се прилагат търговските и законови гаранции в страните от Европейския съюз. Анализът показва, че най-честите проблеми за потребителите идват, от това, че търговците прилагат само националното си законодателство.