Приложението UberX е използвано над 200 хиляди пъти за 3 месеца в България

От компанията инвестират в създаването на инженерен хъб у нас

17.03.2015 | 13:08 Редактор: Мариета Иванова
Приложението UberX е използвано над 200 хиляди пъти за 3 месеца в България

За три месеца на българския пазар приложението на Uber за споделено пътуване UberX е използвано над 200 хиляди пъти. Свалено е около 5 хиляди пъти. Това коментира в интервю за Investor.bg Пол Факет, директор на международната експанзия на Uber. Той споделя, че освен транспортна услуга, споделеното пътуване разкрива възможности за общуване и за опознаване на местната култура за един чужденец, например.  

„Шофьорът в платформата нa Uber е българин, в Германия е германец, във Франция е французин. Така че това, което винаги оценявам, е местното изживяване с хората”, коментира на свой ред пред Investor.bg Патрик Щуденер, директор по експанзията на Uber в Централна и Източна Европа.Той споделя още, че целта на компанията е да бъде навсякъде, където може и да окаже положително влияние предоставянето на ефективни транспортни услуги.

„Нашата цел е да бъдем навсякъде, където можем, и да окажем положително влияние, за да направим градовете по-ефективни, по-умни и в известен смисъл да доведем света до следващото ниво, да модернизираме тези системи, с които имаме взаимодействие. Ние сме тук от едва три месеца. Доста сме заети и имаме много работа за вършене, но рано или късно ще гледаме да сме на места, на които можем да намерим добавена стойност”, коментира Щуденер, отговаряйки на въпрос дали скоро услугата ще се предоставя и в други градове, освен София.

В хода на разговора с Пол Факет и Патрик Щуденер става ясно, че идеята им за изграждането на инженерен хъб у нас се е случила случайно, след като се запознали с добри инженери, израснали в България.

„До момента сме наели към 50 инженери в София,” коментира  Щуденер.. – „Въодушевени сме от факта, че поне двама от местните ни служители са българи, които успяхме да върнем в България от чужбина и то в София - един развиващ се, растящ град. Разбира се, ние изобщо не сме приключили процеса по наемане, така че, ако има хора, които имат занимания в областта на инженерството, ние все още търсим да наемем още 30, 40, 50 инженери. Това очевидно ще отнеме време и много инвестиции за нас тук, но до момента нещата вървят наистина добре”.

До момента развойната дейност на компанията е базирана в Сан Франциско, но от Uber се замислили да разкрият център и в Европа.

Сред позитивите, които привличат технологичната компания към София, е и изчистената среда за стартиращи компании, наред с присъствието на утвърдени технологични гиганти у нас като HP и SAP.

“Също така вярваме, че София се справя страхотно по отношение на развитието на технологичната и старт-ъп екосистемата в града,” отбелязва Пол Факет.- „Не мисля, че някога съм виждал толкова наситена и развита среда за старт-ъпи където и да е другаде, което е много впечатляващо. Очевидно много международни софтуерни компании са тук – HP, SAP и т.н. Те също намират този климат за много позитивен”.
 

От Uber отбелязват, че като навлизаща на българския пазар компания работят с местните и централни власти, сред които и Министерството на транспорта. От компанията изтъкват и доброто сътрудничество с Агенцията за инвестиции.

Цялото интервю може да прочетете на Investor.bg.