България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Анна Кръстева: Българските политици да заложат на конкретни политики

У нас често политиците залагат на PR действия, а не на реални политики

23.12.2014 | 11:20 Редактор: Ирина Георгиева
Доц. Анна Кръстева: Българските политици да заложат на конкретни политики

Управленската коалиция в момента събира подкрепата по една или друга тема на всички партии в парламента, а това показва желание от страна на ГЕРБ за диалог в сравнение с първия мандат на управление на Борисов. За сега ГЕРБ не е партньор само с Атака. Това коментира в Сутрешния блок на България Он Ер политологът Анна Кръстева. 

"В момента виждаме коалицията да има всички цветове на партиите в Парламента. Не просто на четирите коалиционни партии, а видяхме абсолютно ясно ДПС и ГЕРБ гласуват за пенсионната реформа. Ляво и дясно отдавна е загубило валидност у нас; АБВ в Кабинет с дясна политика и т.н. Пъстротата далеч надхвърли нормалният коалиционен формат. Това, което силно притесни реформаторите беше да бъдат дисциплинирани коалиционните партньори." - допълни Кръстева.

У нас често политиците залагат на PR действия, а не на реални политики, смята Кръстева. Тя даде за пример налагането на политически мнения чрез Facebook. По думите й политиците у нас не бива да търсят одобрението на хората само чрез социалните мрежи и по избори,  а да прояват истинско държавническо поведение. Не може държавнически решения да бъдат взети на база на един статус във Facebook, категорична е Кръстева. Според нея социалната мрежа вече институция.

"Виждаме свръхупотреба на facebook от политиците. Това е, което наричам facebook политика - излиза министър-председателят пред камерите и казва: "Бях решил да подкрим предложението на опонентите, но като бях прочел какво пишат във Facebook и си смених мнението. Ето това не е общуване на политика чрез Facebook, а Facebook политика. Това няма нищо общо с едно отговорно, дългосрочно планиране на публичните политики." - обясни Кръстева.

Анна Кръстева даде за пример германския канцлер Ангела Меркел, която не залага на харизма, на политики, които подобряват живота на хората. Според нея успеха на бъдещите управления ще зависят не от избора на определени партии, а управленските и политическите решения на обществените проблеми.

Анна Кръстева направи сравнение между управлението на Борисов в първия мандат и сегашния кабинет на ГЕРБ. 

"Имаше ГЕРБ 1, с едно некооперативно поведение. Сега виждаме ГЕРБ 2, Бойко Борисов 2, изключително кооперативен . пенсионната реформа дава заявка, че ГЕРБ 2 може отново да стане ГЕРБ 1, но стои хоризонтът, че ГЕРБ 1 и 2 може да избере пътя на ГЕРБ 3. Ако гражданите видим, че се прави реформа в интерес на гражданите, ето това ГЕРБ 3, това би било дясната партия, която хората очакват. Гражданите се променят, стават все по-взискателни и показват, че са истинския коректив." - отбеляза Кръстева.

Целта на гражданските мобилизации не е правителствата да падат след една година или след 6 месеца, подчерта Кръстева. По нейни думи целта на гражданските мобилизации е да формулира други гледни точки, за които да имат самочувствието, че те са по-верният говорител, защото институциите често не защитават общия интерес по достатъчно убедителен начин.

Не трябва да се слага знак на равенство между гражданските мобилизации, нестабилност и деинституционализация.

"Деинституционализацията се извършва често от самите политици. Когато самите политици и избрани депутати не ходят в НС - това го делигитимира, отколкото протестите отпред, които са срещу конкретни политики. Това е първият елемент. Вторият елемент е изключително важен. Виждаме две тенденции - политиката все повече може да бъде описвана като cash and carry." - коментира Кръстева. 

Чуйте:

 


1
2 rate up comment rate down comment 0
yuliana.nikolova.39
преди 9 години
Чудесно интервю! Макар и в забързан ход /медиите все искат в кратко време смислени отговори на сериозни въпроси, че и прогнози!/ - много аналитичност и информативност, на достъпен за широка публика език!Поздравления! Сигнализирай за неуместен коментар