Промените в пенсионната система разедини управляващата коалиция

Финансовият министър подчерта, че партии с по 4-5% могат да подкрепят или не определени политики

17.12.2014 | 15:09 Редактор: Мариета Иванова
Промените в пенсионната система разедини управляващата коалиция

Пенсионната реформа предизвика сериозен трус в управляващата коалиция. Реформаторите се обявиха против предложението на ГЕРБ да се въведе задължение всеки осигуряващ се да избере дали парите му за втора пенсия да преминат към НОИ, или да останат в частния пенсионен фонд, в който са в момента, пише Dnes.bg.

Депутатите на Кънев и Кунева още вчера не подкрепиха текста, но той беше приет с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ПФ.

 Заради напрежението беше свикана спешна среща в парламента между ръководствата на групите на ГЕРБ, РБ и АБВ, на която присъстваха и вицепремиерите Бъчварова и Кунева, както и финансовият министър Владислав Горанов и шефката на НС Цецка Цачева. След нея стана ясно, че сближаване на позициите няма. Дори напротив – спорът между партньорите се изостри.

„Партии с по четири-пет процента могат да подкрепят или да не подкрепят определени политики“, обяви финансовият министър Горанов след разговорите. Той обясни, че отговорността за финансовото състояние на държавата се носи от мандатоносителя ГЕРБ. „Моите притеснения са, че партии с по четири-пет процента и с реформаторски уклон не подкрепят една по същество реформа“, каза той.

Горанов обясни още, че решението е взето бързо, защото имало подкрепата на ГЕРБ и затова нямало смисъл да бъде отлагано. Така или иначе никой не може да отнеме възможността на премиера и на ГЕРБ да носят отговорност за управление на държавата и нейната финансова стабилност“, каза още финансовият министър.

„Беше труден разговор без резултат. Не смятам, честно казано, че поведението на ГЕРБ беше на висотата на момента“, коментира след срещата и лидерът на ДСБ Радан Кънев. Колегата му от РБ Найден Зеленогорски пък припомни, че когато си в коалиция, трябва да имаш високо ниво на коалиционна култура. „Колегите трябва да свикнат, че ние сме коалиция и трябва да взимаме заедно решенията“, каза Зеленогорски.

Кънев обясни, че ако сериозната промяна в пенсионния модел бъде прокарана не с гласовете на парламентарното мнозинство, би било изключително тревожно. Все пак лидерът на ДСБ призова да не се коментира въпроса за стабилността на кабинета. Той разказа, че е водил и разговор с премиера по въпроса.

От АБВ не казаха категорично ще подкрепят или не спорното решение. Росица Янакиева обясни, че утре ще заседава Националният съвет на партията и ще има позиция. Според нея обаче нищо не налага бързото приемане на този текст. И Янакиева, както и Реформаторите, поиска обсъждания на експертно ниво.

Патриотичният фронт, които вчера подкрепиха предложението в комисия, днес обясниха, че нямат официална позиция. „Мнението на колегите е разделено, една част са „за“, други са „против“.Предстои утре да вземем решение допълнително“, коментира съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов.

Единствените, които подкрепят предложението, се оказаха от ДПС. Бившият социален министър Хасан Адемов обясни, че в случая не става дума за национализация.

„Ако предложението беше в унгарския вариант, тогава ДПС ще бъде абсолютно против. Ако има посегателство върху тристълбовия модел, ДПС отново ще бъде против. В предложените текстове в момента такова нещо няма“, каза депутатът. Той призова да се обясни на хората, че няма конкуренция между НОИ и частните фондове.