Федералната авиационна администрация на САЩ даде първото разрешение за полети на комерсиален безпилотен самолет

12.06.2014 | 11:07 Редактор: Ирина Георгиева
Федералната авиационна администрация на САЩ даде първото разрешение за полети на комерсиален безпилотен самолет

Федералната авиационна администрация на САЩ даде първото разрешение за полети на комерсиален безпилотен самолет, година преди очакваното създаване на законопроект за правилата за безопасност за дроните. British Petrolium и AeroViroment са получили одобрение за използването на безпилотната летателна машина Puma AE.

Тя е разработвана за военни цели, има малки размери и се пуска във въздуха с ръка. Дронът ще бъде използван за наблюдение на пътища, тръбопроводи и оборудване на петролната компания в американския щат Аляска.

Федералната авиационна администрация получи мандат от американския Конгрес да даде достъп на безпилотните летателни средства до въздушното пространство на САЩ до 2015 година и въпреки че това е голяма стъпка напред, до момента напредъкът по въпроса е бавен. Администрацията дори отмени решение на Националния борд по транспортната безопасност, което вдигаше шестгодишната забрана върху малките дрони. 

Първата площадка за изпитания на безпилотни самолети бе открита в Северна Дакота миналия месец. Сега вече федералната служба обмисля да ускори процедурите за фирми, които искат да използват дрони и усилено работи по издаването на разрешителни за седем компании, занимаващи се с филмопроизводство.